Több tűzhányó is aktív

2018.06.16. 07:34

Guatemala most a vulkánok földje

A két hete kitört Tűzvulkán (Volcán de Fuego) mellett két másik tűzhányó is aktívvá vált pénteken Guatemalában.

Smoke and ash cover the skies in Alontenango in Guatemala on June 10, 2018 following the Fuego volcanic eruption. The eruption, which began on June 3, left at least 110 people dead and 197 others missing. The eruption has led to the release of tons of ash and toxic gases onto villages in its path, calling for mass evacuations.

Forrás: AFP/Crowdspark

Fotó: Lydia Weyrich

A helyi vulkanológiai intézet (Insivumeh) jelentése szerint a fővárostól mindössze 30 kilométerre fekvő Pacaya és a Guatemalavárostól 110 kilométerre nyugatra található Santiaguito is vulkáni tevékenységet mutat. Ezért a tudósok azt javasolták a guatemalai katasztrófavédelemnek, hogy adjanak ki emiatt riasztást, mert a Tűzvulkán és a Santiaguito környékén is elképzelhető, hogy iszapár indul meg a hegyről, letarolva mindent, ami az útjába kerül.

Az Insivumeh jelentése szerint a Tűzvulkánt jelenleg naponta 5-7 gyenge vagy közepes robbanás rázza meg, melyek mintegy 1000 méter magasra lövellik a hamut a kürtőből. A Santiaguitón hasonló aktivitás tapasztalható. A Pacayából szintén hamu száll az ég felé, és a hegy egyik lejtőjén lassú lávafolyam indult el.

A Tűzvulkán két héttel ezelőtti kitörésében 110 ember halt meg, és 197-en eltűntek.

Borítókép: helyi emberek figyelik a Tűzvulkán éledezését

AFP / Crowdspark / Lydia Weyrich

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!