Csillagászat

2020.03.03. 22:39

Földközeli aszteroidát fedeztek fel kínai kutatók

Kínai csillagászok felfedeztek egy új aszteroidát, amely várhatóan május elején fog elhaladni a Föld közelében.

Forrás: Pixabay

A 2020 DM4 jelű kisbolygót a kínai tudományos akadémia földközeli objektumokat kutató teleszkópjával fedezték fel február 26-án a kelet-kínai Csiangszu tartományban lévő hszüji Bíborhegyi Obszervatóriumban (PMO).

A 2020 DM4 közelít a Földhöz. Számításaink szerint mintegy 7,35 millió kilométerre fogja megközelíteni bolygónkat. Ez egy potenciális veszély, de nem kell aggódni miatta

közölte Csao Haj-pin, az obszervatórium kutatócsoportjának a vezetője.

Az Oroszlán-csillagképet tanulmányozták február 26-án éjszaka a kutatók, amikor

egy homályos mozgó objektumot fedeztek fel, amelynek sebessége jelentősen eltért egy tipikus aszteroidáétól.

Jelentették felfedezésüket a Nemzetközi Csillagász Társaság Kisbolygó Központjának (MPC) és megosztották az információkat más országokkal. Ezután 11 teleszkóp szerte a világból együtt követte és figyelte meg az aszteroidát.

A globális megfigyelési adatok szerint a csillagászok meghatározták a 2020 DM4 pályáját, és az MPC bejelentette egy potenciálisan veszélyt jelentő aszteroida felfedezését.

Kína két éve csatlakozott a nemzetközi aszteroida figyelmeztető hálózathoz.

A PMO Kína saját földközeli objektumokat figyelő, figyelmeztető hálózat létrehozására törekszik. Ehhez azonban nagyobb teleszkópokat kell építeni Kínában, hogy fontosabb szerepet játszhasson a nemzetközi aszteroida megfigyelő és korai figyelmeztető rendszerben közölte Csao.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!