a nagy hajrablás

2018.08.02. 18:20

Fegyverrel mentek hajat lopni Indiában

Több mint 20 ezer dollár (5,5 millió forint) értékű emberi hajat vittek el rablók egy parókakészítő műhelyéből Új-Delhiben.

India, Kerala State, Kochi (Cochin), indian going to a party

Fotó: hemis.fr

A rendőrség közlése szerint múlt pénteken három, magát vásárlónak kiadó férfi tért be az apró műhelybe, majd egyikük fegyvert rántott. Fél órával később a trió

csaknem 200 kilogrammnyi parókával és feldolgozatlan hajjal menekült el a helyszínről.

„Az emberek azt hiszik, hogy a paróka olcsó dolog, de valójában egy vagyonba kerül elkészíteni” – nyilatkozta a The Indian Express című lapnak Dzsahangir Husszein, akinek óriási adósság szakadt a nyakába műhelyének kirablása miatt.

A parókakészítő elmondta: több mint 17 ezer dollárt kért kölcsön a múlt hónapban, hogy hajat vegyen dél-indiai nagykereskedőktől.

„Életet lehelünk az élettelen hajba” – tette hozzá Husszein, büszkén megjegyezve, hogy

általa készített parókák akár egy évtizedig is kitartanak, ha megfelelően ápolják őket.

A haj óriási üzlet Indiában, évente több mint 300 millió dollár bevételt jelent a világ különböző tájaira exportált parókák és hajhosszabbításhoz használt tincsek révén.

A felhasznált haj nagy részét a dél-indiai hindu templomokból gyűjtik össze, ahol a hívők kopaszra borotválják a fejüket egyfajta vallási áldozatként.

A gyakorlatról leginkább híres templomból, amely Tirupatiban található, évente több száz tonnányi hajat gyűjtenek be, amelyet aztán több millió dollárért árvereznek el.

Borítókép: indiai arcok parókában robognak a buliba

AFP / Hemis / hemis.fr / Gardel Bertrand

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!