Váratlan vendégek

2020.01.18. 14:00

Emuk szálltak meg egy nyugat-ausztrál kisvárost (videó)

Az emu Ausztrália egyik ikonikus állata, a vörös óriáskenguruval együtt tartja az ország pajzsát a címerben.

Forrás: Pixabay

Emuk költöztek be egy nyugat-ausztráiai kisvárosba az elmúlt néhány hónapban, tömegesen bukkannak fel az utcákon, parkokban, kertekben a nap minden órájában.

Úgy vélik, a világ második legnagyobb testű madarát Nannup városka friss zöld füve és növényzete vonzotta leginkább a környező vidék szokatlan szárazsága elől menekülve.

Az elmúlt hat hónapban jelentek meg, kicsit zavaróak a házak kertjeiben és a közterületeken, mert ott végzik a dolgukat is. Majdnem egész életemben itt éltem, és soha nem láttam még ekkora csordát. Egyértelmű, hogy a számuk nem csökken

mondta az ausztrál televízióban Tony Dean, a város és a környező vidék tanácsának elnöke.

Nemrég egy motoros összeütközött a futómadárral és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy helikopterrel kellett kórházba szállítani. A város fő közlekedési útvonalát veszélyessé teszi az a húsz emu, amely rajta kószál, a motoros esete is ezt mutatja mondta Dean.

Noha azt tervezték, hogy eltávolítják az utcákról az állatokat, úgy tűnik, a város lakói jobban szeretnék, ha maradnának.

Vendégeink szeretik látni, ahogy mászkálnak, én magam pedig senkit sem ismerek, aki itt lakik és azt akarja, hogy tegyék ki őket. Leszednek pár gyümölcsöt a fákról, hagynak maguk után ezt-azt, mint minden állat, de nem okoznak gondot

mondta Julie May, a város lakókocsiparkjának vezetője.

A városban olyan erős az emupárti hangulat, hogy Dean a nyugat-ausztráliai vadvédelmi hatóság biodiverzitási és állatvédelmi osztályához fordult tanácsért.

Szerintem maradni fognak, mivel nem fogjuk erővel eltávolítani őket, ezért meg kell tanulnunk együtt élni velük. Ha valaki emuval találkozik a városban, ne közelítsen, mert területvédő és elég agresszív is. Aki tudja, kapja fel a kerti locsolócsövet és spriccelje le, ettől elszalad

magyarázta Dean.

Az emu Ausztrália egyik ikonikus állata, a vörös óriáskenguruval együtt tartja az ország pajzsát a címerben. 150-190 centiméteresre is megnő, súlya 30-60 kilogramm.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!