Kancsendzönga

2018.04.17. 11:28

Emléktáblát állítottak Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek

A Csák Attila szobrászművész által készített mű különlegessége, hogy a művész az elhunyt hegymászókat ábrázoló bronz képmásokat magyar mészkőtáblára applikálta.

Budapest, 2018. április 1. A Kancsendzönga megmászására induló Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó (b) a Liszt Ferenc-repülõtéren 2018. április 1-jén. A Kalifa Himalája Expedíció keretében útnak induló hegymászó az elõzetes tervek szerint május közepén mássza meg a Himalája harmadik legmagasabb, 8586 méteres hegycsúcsát. Varga Csaba az alaptáborban, az emlékfalon fogja elhelyezni a 2013-ban magyarként elõször meghódító, ám a hegyen meghalt Erõss Zsolt és Kiss Péter hegymászók emléktábláját. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Emléktáblát állítottak hétfőn a Kancsendzönga alaptáborában a himalájai hegycsúcsot 2013-ban magyarként először meghódító, ám a hegyen meghalt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászóknak.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében a 8586 méter magas Kancsendzöngára tartó Varga Csaba erdélyi hegymászó, valamint Sarhan Omar, az expedíció névadó szponzora április 14-én értek fel az 5500 méteren kiépített alaptáborba, ahol már aznap kiválasztották a megfelelő sziklát az emléktábla elhelyezéséhez.

Ennek különlegessége, hogy a tábor központi részén magasodik, ahonnan jól látni a Kancsendzönga főcsúcsát is. Ez méltó hely a két magyar hegymászó emlékezetéhez.

Hétfő kora délután a megfelelő időjárási körülmények biztosították a feltételeket az emléktábla felhelyezéséhez – közölte Biró Dániel, az expedíció kommunikációs menedzsere.

A Csák Attila szobrászművész által készített emléktábla „különlegessége, hogy a művész az elhunyt hegymászókat ábrázoló bronz képmásokat magyar mészkőtáblára applikálta, amely ettől a naptól kezdve a Himalája egy piciny, de számunkra annál jelentősebb részét képezi” – olvasható az expedíció közleményében.

MTI Fotó

Varga Csaba április 1-jén indult el a Himalájába azzal a céllal, hogy az idei tavaszi mászószezonban harmadik magyarként érjen fel, pótlólagos oxigén használata nélkül a 8586 méteres Kancsendzöngára, amely a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsára Nepál és India határán.

Erőss Zsolt és Kiss Péter 2013 május 20-án jutott fel a Kancsendzöngáza. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, a lefelé vezető úton elszakadtak egymástól és nem érték el a legmagasabban fekvő 7600 méteres fekvő alaptábort. A hegyen közben lavina zúdult alá, amely elsodorta a 2-es tábort. A magyar hegymászók segítségére küldött serpák nem találták őket sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén.

Borítókép: A Kancsendzönga megmászására induló Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó (b) a Liszt Ferenc-repülőtéren 2018. április 1-jén. A Kalifa Himalája Expedíció keretében útnak induló hegymászó az előzetes tervek szerint május közepén mássza meg a Himalája harmadik legmagasabb, 8586 méteres hegycsúcsát. Varga Csaba az alaptáborban, az emlékfalon fogja elhelyezni a 2013-ban magyarként először meghódító, ám a hegyen meghalt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók emléktábláját.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!