feledésbe merült

2018.10.18. 13:13

Eltüntetnék a Hitler-erkélyt a bécsi városházáról

Minden turistafotón szerepel, de nagyon kevesen tudják róla, hogy a nácikhoz kötődik.

Egy civil kezdeményezés eltávolíttatná a bécsi városháza homlokzatáról azt az erkélyt, amelyet 1938-ban építettek oda azért, hogy Adolf Hitler onnét intézhessen ünnepi beszédet a bécsiekhez Ausztria náci Németországhoz csatolása (vagyis az Anchluss) alkalmából.

Fából kőkarika

Ideiglenesen fából ácsoltak egy kör alakú toldalékot az épülethez, ezt később kővel váltották fel, hogy örökre megmaradjon az esemény emléke. A náci vezér március 15-én más helyről, a császári palota teraszáról intézett emlékezetes beszédet a bécsiekhez, bár három héttel később, április 9-én a számára ácsolt erkélyről is szólt a tömeghez.

Íme:

Mivel a kollektív emlékezetben inkább a március 15-i beszéd maradt meg,

a városháza homlokzatához toldott erkély eredete idővel feledésbe merült, az osztrák fővárosba látogató turisták nem is sejtik, hogy egy náci relikviát is megörökítenek, amikor a városháza homlokzatát fényképezik.

A bécsieket a Memory Gap (Emlékezethézagok) nevű, többek között művészeket tömörítő civil kezdeményezés emlékeztette a minap a városházához építészetileg sem illő erkély történetére.

Egy utolsó beszédet azért még intéznének róla

A csoport azt követeli, hogy bontsák el a Hitler tiszteletére emelt balkont, amire szerintük jó alkalom lenne az osztrák köztársaság megalapításának közelgő 100. és az Anscluss 80. évfordulója.

A civilek szerint a lebontás előtt egy utolsó alkalommal még arra lehetne használni a vitatott erkélyt, hogy a köztársaság napján mondjanak el róla „egy aktuális vagy történelmi békebeszédet megbékélési proklamációként”.

A Kurier című lap szerint

a bécsi illetékeseket felkészületlenül érte a kezdeményezés, első reakcióikban a lebontás ellen foglaltak állást, de ők is helyesnek tartanák a „kontextusba helyezést”, vagyis magyarázó tábla kihelyezését.

Bárhogy is döntsenek, az erkély nemsokára ideiglenesen mindenképp szem elől tűnik, mert felújítás céljából jövőre felállványozzák a városháza főtornyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!