ismeretlen veszély

2020.12.10. 07:02

Először fedeztek fel mikroműanyagot emberi méhlepényben

A római Fatebenefratelli kórház és Marche tartomány műszaki egyetemének (Universita Politecnica delle Marche) kutatói fedezték fel, hogy az általuk megvizsgált placenta nemcsak emberi sejtekből állt, hanem szervetlen anyagokból is.

Forrás: Shutterstock

A kutatók hat, 18–40 éves egészséges várandós nő méhlepényét vizsgálták meg a beleegyezésükkel. A nők méhlepényében 12 mikroműanyag-töredéket találtak, köztük polipropilént, amelyet egyebek közt műanyag húzózárak gyártására használnak.

„A műanyag jelenléte az emberi szervezetben megzavarja az immunrendszert, amely sajátként ismer el nem szerves anyagot is. A kismamákat megdöbbentette a vizsgálat eredménye” – írta Antonio Ragusa, a tanulmány szerzője, a római kórház nőgyógyászati osztályának vezetője.

Egyelőre nem tudni, mekkora veszélyt jelent a gyermekek egészségére az, hogy már születésükkor találkoznak mikroműanyaggal. Szakértők szerint a parányi műanyagdarabkák a tüdőn vagy az emésztőrendszeren keresztül kerülnek az emberi szervezetbe.

A kutatás eredményét az Environment International című tudományos szakfolyóiratban publikálták.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!