vandalizmus

2019.02.26. 18:00

Ellopták egy 800 éves keresztes lovag fejét

A dublini St Michan-templom kriptájába ismeretlen betörtek és több múmia maradványait is meggyalázták.

Forrás: Flickr

Fotó: Jennifer Boyer

David Pierpoint főesperes szerint a csonkítást egy idegenvezető fedezte fel hétfő délután, amikor egy csapatnyi látogatót akart beengedni a templomba – olvasható a BBC hírportálján.

Az eset miatt egy ideig nem fogad látogatókat a templom.

Az ír katolikus egyház közleménye szerint a kripta súlyos károkat szenvedett és több múmiát, köztük egy 400 éve élt apáca maradványait is meggyalázták.A keresztes lovag testét felfordították és a fejét elvitték.

Pierpoint szerint a vandálok egy tömör acélból készült belső kaput is elvittek, ám a legfontosabb feladat most a kripta megóvása, ugyanis a szabad levegő lebomlással fenyegeti a maradványokat.

Az ír rendőrség jelenleg a templom biztonsági kameráinak felvételeit vizsgálja.

A St Michan templom már 1996-ban is vandalizmus áldozata lett, amikor egy csapatnyi tinédzser betört a kriptába és számos múmiát kirángatott a koporsójából. „A földre cibálták őket és a jelek szerint fociztak a fejükkel” – idézte fel Pierpoint, hozzátéve, hogy az őröknek akkor szerencsére sikerült elkapniuk az elkövetőket.

Az 1996-os betörést követően a kriptát lezárták egy hétre, hogy helyreállítsák a károkat.

A St Michan-templomot tavaly nagyjából 27 ezren keresték fel.

Borítókép: halotti maszk a Szent Michan-templom kriptájában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!