éljen!

2017.12.18. 13:43

Elkészült a világ legkisebb karácsonyi üdvözlőlapja

Az üdvözlőkártya olyan apró, hogy több mint 200 millió példánya férne el egy szabványos postai bélyegen.

The 2017 Christmas card of Britain's Prince Charles, Prince of Wales and Britain's Camilla, Duchess of Cornwall showing a photograph of the royal couple is pictured on a Christmas tree in Clarence House, London on December 15, 2017. The picture on the card was taken by Hugo Burnand showing the royal couple in the Orchard Room during the private 70th birthday party of The Duchess of Cornwall at Highgrove on July 15, 2017. / AFP PHOTO / POOL / Victoria Jones

A kártyát a brit Nemzeti Fizikai Laboratóriumban (NPL) készítették 15-ször 20 mikrométeres nagyságban. 1 mikrométer a méter egymilliomod része.

A karácsonyi lap platinával bevont szilícium-nitrátból készült, és koncentrált ionsugár segítségével díszítették. A kártya fedőlapján egy hóember áll, továbbá a „karácsonyi üdvözlet” felirat is szerepel rajta. A belső oldalon ugyancsak karácsonyi jókívánság olvasható.

A rekorder üdvözlőlapot a laboratóriumban dolgozó David Cox és Kin Mingard alkotta. Mint mondták, a felhasznált technológiának azért fontosabb hasznosítási módjai is vannak, például az anyagok elemzésénél mérésekhez alkalmazzák, valamint új akkumulátor- és félvezető technológiát fejlesztenek a segítségével.

A miniatűr karácsonyi üdvözlőkártyák korábbi rekordere az NPL szerint 200-szor 209 mikrométeres volt.

Borítókép: Illusztráció

Egy 2017-es brit karácsonyi üdvözlőlap Károly herceg és Kamilla hercegné fotójával

AFP PHOTO / POOL / Victoria Jones

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!