Árverés

2019.10.02. 11:42

Elképesztő összeget fizettek Jack Nicholson hírhedt fejszéjéért

A tűzoltófejsze Stanley Kubrick Ragyogás című thrillerének kelléke volt.

Shining The Shining 1980 Réal : Stanley Kubrick Jack Nicholson Warner Bros./ COLLECTION CHRISTOPHEL

Forrás: Warner Bros./ COLLECTION CHRISTOPHEL / AFP

Jack Nicholson hírhedt fejszéje, amely Stanley Kubrick Ragyogás című thrillerének kelléke volt, 170 ezer fontért (64 millió forintért) kelt el kedden egy londoni árverésen, amelyet filmes relikviákból rendeztek – számolt be róla a The Independent.

A fejszét az eredetileg becsült ár négyszereséért vitte el egy gyűjtő a Brit Filmintézet Imax waterloói épületében rendezett aukción.

A csaknem egyméteres tűzoltófejszének fa nyele és vagy harminc centiméteres éle van, és az árverés szervezői szerint kitűnő állapotban maradt meg, bár a filmezés során, mikor Nicholson egy ajtót tört be vele, néhány karcolás esett rajta.

Az árverésen, amelyet hétfőn és kedden tartottak, mintegy 900 kikiáltási tárgy szerepelt.

Meg lehetett vásárolni egyebek mellett Russell Crowe Gladiátorban viselt kardját, valamint Samuel L. Jackson fénykardját és egy rohamosztagos sisakot az 1977-es Csillagok háborújából.

Az idén az 50. évfordulóját ünneplő Gyalog galopp című film szent kézigránátja 67 ezer 650 fontot ért egy rajongónak, előzetesen 50 ezerre becsülték.

Az árverést a tavalyi hasonló aukció sikere nyomán rendezték meg. Akkor a legnagyobb várakozás Harrison Ford kalapját övezte, amelyet Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben viselt, és amely végül 393 ezer fontért (148 millió forintért) kelt el.

Borítókép: Jack Nicholson a Ragyogás című film egyik jelenetében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!