Súlyos veszteség

2021.06.03. 14:35

Egyetlen kaliforniai bozóttűz elpusztította a világ óriás mamutfenyőinek 10 százalékát

A világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek legkevesebb egytizedét elpusztította tavaly egyetlen bozóttűz, amely a kaliforniai Sierra Nevada hegység déli részén tombolt – derült ki a Nemzeti Parkszolgálat kutatóinak előzetes jelentéséből.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az augusztus közepén kitört Castle bozóttűz több mint 700 négyzetkilométeren perzselte fel a hegység területén fekvő Sequoia Nemzeti Parkot.

A szakemberek műholdfelvételek és korábbi tüzek modelljei révén becsülték meg, hogy a fafaj 7500-10 000 egyede veszhetett oda, ami a világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek 10-14 százalékát jelenti.

„Ezek a fák évezredek óta éltek itt. Már több tucatnyi bozóttüzet túléltek” – mondta Christy Brigham, a Sequoia és a vele egybefüggő Kings Canyon Nemzeti Park munkatársa, aki – az egyelőre szakértői lektorálás előtt álló – tanulmány vezetője volt.

Az erdészek szerint ilyen nagy számú óriás mamutfenyő elvesztésének a következményeit évtizedekig lehet érezni.

A mamutfenyőformák alkotta erdők az egyik leghatékonyabban vonják ki és raktározzák el a légköri szén-dioxidot, emellett kulcsfontosságú természetes élőhelyet jelentenek a helyi vadvilág számára és segítenek megóvni a vízgyűjtő területeket is.

Brigham aláhúzta, hogy

egyelőre csupán előzetes számadatokkal rendelkeznek és jövő héttől több kutatócsoport is útnak indul a legnagyobb tűzkárokat szenvedett erdőterületekre.

A pusztulás mértéke azért is figyelemre méltó, mert az óriás mamutfenyő rendkívül jól alkalmazkodott a tűzhöz. Ezeknek a gyakran több mint kétezer éves és 76 méter magas fáknak tűzre van szükségük a tobozaikban lévő magok kiszabadításához.

„Százévnyi tűzoltás az éghajlatváltozás okozta forróbb aszályokkal ötvözve megváltoztatta a tüzeket a Sierra déli részén és ezt a változást nagyon megsínylik az óriás mamutfenyők”

– jegyezte meg Brigham.

A Sequoia és a Kings Canyon területén az 1960-as évek óta tartanak ellenőrzött égetéseket, évente átlagosan 400 hektáron. Brigham becslései szerint ennek nagyjából a 30-szorosára lesz szükség ahhoz, hogy az erdő újra egészséges legyen.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!