a fajok eredete

2019.06.16. 14:20

Egy vagyonért kelt el Darwin egyik könyve

A kötet tökéletes állapotú, az elmúlt száz évben magángyűjteményben őrizték.

Forrás: Shutterstock

Több mint félmillió dollárért kelt el Charles Darwin A fajok eredete című könyve első kiadásának egyik példánya a Bonhams aukciósház online árverésén.

A 160 éves kötetért 500 075 dollárt fizetett új tulajdonosa, aki nem kívánta nyilvánosságra hozni kilétét. A leütési ár több mint kétszerese volt a szakértők által reméltnél – közölte az aukciósház szombaton.

A könyv teljes címe A fajok eredete természetes kiválasztódás útján, vagy a létért való küzdelemben előnyhöz jutott fajták fennmaradása, és húsz év kutatásait összegezte benne a természettudós.

A mű 1859. november 24-én jelent meg, és még aznap mind az 1250 példány elfogyott. Az eladott kötet tökéletes állapotban van a Bonhams szerint, az elmúlt száz évben egy magángyűjteményben őrizték.

Eredeti tulajdonosa Robert Caspary német botanikus volt, akinek kutatásait Darwin más munkáiban bemutatta.

Darwin könyvének legfontosabb gondolata, hogy az élővilág fejlődése a természet állandó változásának és átalakulásának természetes következménye; a különböző fajok és a fajokon belüli változatok létrejötte a körülöttük lévő élő és élettelen környezet kölcsönhatásával magyarázható.

A könyv óriási vihart kavart, Darwin nézetei ugyanis nem voltak összeegyeztethetők a bibliai világteremtéssel és az isteni beavatkozással. Darwin 1865-ben megkapta ugyan a Royal Society kitüntetését, de nem evolúciós elméletéért, hanem egyéb kutatásaiért.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!