Leonardo da Vinci

2018.09.03. 14:25

Egy kicsit még rejtőzködik a világ legdrágább festménye

A reneszánsz zseni remekművét, a Salvator Mundit Abu Dzabiban állították volna ki, de a bemutatót elhalasztották.

Christie's employees pose in front of a painting entitled Salvator Mundi by Italian polymath Leonardo da Vinci at a photocall at Christie's auction house in central London on October 22, 2017 ahead of its sale at Christie's New York on November 15, 2017. Salvator Mundi, one of fewer than 20 known paintings by da Vinci, and the only one in private hands, will be offered for sale in Christie's Post-War And Contemporary Art Evening Sale in New York and is estimated to realise in the region of 100 million USD (85 million euro; 76 million GBP). / AFP PHOTO / Tolga Akmen / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

A Leonardo da Vincinek tulajdonított, Salvator Mundi (Világmegváltó) című, egy tavaly novemberi New York-i árverésen 450 millió dolláros (127 milliárd forintos) rekordáron elkelt képet szeptember 18-tól tekinthette volna meg a nagyközönség, legalábbis az eredeti tervek szerint.

Abu-Dzabi kulturális és idegenforgalmi hivatala hétfőn a Twitteren jelentette be a várva várt esemény elmaradását anélkül, hogy arra bármiféle magyarázatot adott volna.

Csak annyit közöltek, hogy rövidesen további részletek várhatók.

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának, vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma.

A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény eltűnt a szem elől.

A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's egy árverésén, és tavaly bocsátotta a műkincspiacra.

Leonardo da Vinci elveszett és hosszú ideig rejtőzködő remekműve lesz a mi ajándékunk a világnak – mondta Mohamed Kalifa al-Mubarak, a hivatal vezetője június végén, amikor bejelentette a közszemlére tétel szeptemberi időpontját.

Neves művészettörténészek továbbra is megkérdőjelezik a festmény hitelességét, többek szerint inkább Leonardo egyik tanítványának, Bernardo Luininak a munkája.

Borítókép: AFP PHOTO / Tolga Akmen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!