bátor jótevő

2019.04.27. 19:46

Egy halász segített a szökött harci delfinnek

Egy norvég halász sikeresen eltávolította egy fehér delfin hámját, az állat valószínűleg az orosz haditengerészet egy létesítményéből szökött meg, és az elmúlt napokban több alkalommal is megközelítette a halászhajókat Norvégia északi partjainál.

Forrás: Shutterstock

Joar Hastennek sikerült lefejteni a belugára erősített két hevedert péntek este az után, hogy a norvég halászati hatóság emberei több alkalommal is sikertelenül próbálkoztak segítséget nyújtani az állatnak – adta hírül szombaton az NRK norvég közszolgálati rádió.

A halászati hatóság segítségére siető 26 éves halász túlélőruházatban Rolfsoya-sziget közelében ugrott az Észak-tenger jeges vízébe. „Amikor a vízben voltam, a beluga nagyon közel úszott hozzám, sikerült elérnem őt és kikapcsolni az elülső csatot” – mondta el a férfi a rádiónak. A másik hevedert bonyolultabb volt lefejteni, de sikerült egy horgot beleakasztani, és amikor a delfin elúszott, a heveder lekapcsolódott.

Audun Rikardsen, a tromsói Norvég Északi-sarki Egyetem balneológusa méltatta az erőfeszítéseket, mondván, a delfin még fiatal állat volt, és a heveder szenvedéseket okozott volna neki. A kutató felvette a kapcsolatot orosz kollégáival, akik szerint a delfin az orosz haditengerészet szolgálatában állhatott.

Az amerikai haditengerészet képez ki delfineket arra, hogy felkutassanak és felszínre hozzanak felszereléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!