násztánc

2017.08.09. 08:11

Dunavirágok rajzanak (videó)

A tiszavirághoz hasonló dunavirág a Duna vízminőségének javulása miatt már évekkel ezelőtt megjelent a magyar Duna-szakasz számos helyszínén. A dunavirág Magyarországon a törvény által védett, természetvédelmi értéke tízezer forint.

Hosszú évtizedek után ismét csodálatos természeti jelenségnek lehettünk tanúi. Nemcsak a Duna mellékfolyóiban voltak megtalálhatók, hanem a Dunán is tömegesen rajzottak a dunavirág kérészek, kivirágzott a Duna is. A esti lámpafényben megfigyelhető dunavirágzás is minden évben visszatér. Az időjárási viszonyoktól függően akár egy-két héten keresztül is találkozhatunk a körülbelül ">3 cm-es kérészek sokszor látványosan intenzív esti násztáncával.

A Dunán este fél kilenc és tíz között repülő kérészek elsősorban optikai jelek alapján követik a folyót. Természetes körülmények között a vízfelszínről vízszintesen poláros fény verődik vissza, amely – mint több más vízi rovart is – vonzza a dunavirágokat.

„A hidak, például a tahitótfalui híd, azonban leárnyékolják a repülő dunavirágok elől a folyót, ezért az állatok a közvilágítást, valamint a sötét aszfaltról visszaverődő vízszintesen poláros fényt követik”

– magyarázta Kriska György kutató. A rovarok nem tudnak szabadulni a fénycsapdából: addig repkednek a híd felett, míg erejük fogytával el nem pusztulnak, és a petéik nem a folyóba hullanak, hanem a hídra.

„Egy dunavirág eszmei értéke tízezer forint, egy petecsomó pedig 6-9 ezer petét tartalmaz. Azaz egy-egy milliós rajzásnál akár tízmilliárd forintos természeti kár is keletkezhet”

– hívta fel rá a figyelmet a szakember. Ezért a rovarok viselkedésének megértése, valamint a poláros fény szerepének feltárása természetvédelmi célokat is szolgálhat olvasható a budapestwatersummit.hu oldalon.

Borítófotó: Dunavirágok (Ephoron virgo) rajzanak egy IX. kerületi lámpaoszlop körül augusztus 8-án. MTI – Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!