élet-halál harc

2020.09.22. 10:37

Delfinek százai estek csapdába a sekély vízben Tasmániában

Elkezdődött kedden a tasmán partoknál a sekély vízben megrekedt gömbölyűfejű delfinek mentése. Az akcióban résztvevőknek egyelőre csak néhány delfint sikerült kiszabadítaniuk, a becslések szerint a 270 csapdába esett állat közül 90 már elpusztult.

This handout photo taken and received from Brodie Weeding from The Advocate on September 22, 2020 shows a pod of whales stranded on a beach in Macquarie Harbour on the rugged west coast of Tasmania. - Rescuers faced a race against time to save nearly 200 whales stuck in the remote Australian harbour on September 22, hoping to prevent the toll of 90 dead from rising further after managing to free "a small number" of the stranded mammals. (Photo by Brodie WEEDING / BRODIE WEEDING/THE ADVOCATE / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BRODIE WEEDING / THE ADVOCATE" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Forrás: The Advocate/AFP

Fotó: Brodie Weeding

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek több csapatban tévedtek a tasmániai kikötő, Macquarie Harbour sekély vizeire, ahol a homokpadok csapdába ejtették őket.

Kris Carlyon biológus, a tasmán kormány szakértője elmondta, hogy

a delfinek egy részét, amelyek nem rekedtek meg teljesen, a speciális mentők ki tudják terelni a mélyebb víz felé.

A gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúságúak is lehetnek és egy kifejlett állat súlya elérheti a három tonnát. A mély vízbe való visszaterelésük bonyolult, nehéz feladat, megpróbálják őket kifelé tolni, ponyvákkal és pontonokkal segítenek nekik kijutni. Közben a megrekedt állatok testét próbálják egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódó képességüket.

A mentésben negyven tudós, húsz rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt. A szakértők szerint ilyen súlyos helyzettel még soha nem kellett megbirkózni a tasmán partoknál.

A tudósok nem tudják, hogy miért tévedtek a csapatokban úszó gömbölyűfejű delfinek a veszélyesen sekély vízbe. A 270 állat hétfőn rekedt meg a partközeli homokpadokon Strahan mellett.

Szeptember 21-i fotó a homokpadra vetődött delfinekről
Fotó: Pool/AFP

Carlyon elmondta, hogy a mentők egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre. Számos példányt ugyanis meg sem tudnak közelíteni a csónakokkal.

A mentés napokig folyhat, de Carlyon hangsúlyozta, hogy a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek erős állatok, és ha a körülmények is engedik, átvészelhetik ezeket a napokat. Hozzátette: a delfinek a vízben vannak, a testük nem szárad ki, és egyelőre a hűvös időjárás is ideális számukra.

A delfinek tömeges partra vetődése nem ritka jelenség Tasmánia partvidékén, de az utóbbi tíz évben egyszerre ilyen nagy számú állat nem esett csapdába a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!