Aukció

2021.06.27. 09:00

David Bowie egyik festménye a becsült ár tízszereséért kelt el

Egy ontarioi adományközpontban néhány dollárért vásárolt David Bowie (1947-2016) festmény több mint százezer kanadai dollárért kelt el egy árverésen. A leütési ár tízszerese annak, amit művészettörténészek előzetesen becsültek a képért.

Victor Vasarely néhai magyar művész David Bowie című alkotását fényképezik látogatók a Sharing Forms című kiállításon a párizsi Pompidou kulturális központban 2019. február 8-án, a megnyitó után két nappal. Az optikai festészet legjelentõsebb képviselõje, Vásárhelyi Gyõzõ munkáiból válogatott tárlat május 6-ig látható.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Ian Langsdon

Egy emberi fejet profilból ábrázoló DHead XLVI című portré része Bowie mintegy 47 alkotásából álló sorozatának, amelyet 1995 és 1997 között festett

– közölte Rob Crowley, a Crowly Abbott aukciósház elnöke.

Az aukciósház bocsátotta árverésre az interneten a brit zenész alkotását, amelyért heves licit folyt, a világ minden részéről több mint 50-en licitáltak. Egy kilétét felfedni nem kívánó amerikai műgyűjtő vette meg a festményt, amelynek hátulján jól látható Bowie jellegzetes aláírása és az 1997-es dátum.

Az eladó csupán öt kanadai dollárért vette meg tavaly nyáron a festményt a Torontótól északra fekvő South River egyik háztartási eszközöket áruló adományközpontjában.

Az illető nem műgyűjtő, csupán nagyon megtetszett neki a festmény. Csak a vásárlás után vette észre a hátulján Bowie aláírását és ekkor vitte el novemberben az aukciósházba, ahol azonnal megkezdték az eredetvizsgálatot.

Angliai szakértők segítségével igazolták a kép eredetiségét.

Borítókép: Victor Vasarely néhai magyar művész David Bowie című alkotását fényképezik látogatók a Sharing Forms című kiállításon a párizsi Pompidou kulturális központban 2019. február 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!