változás

2020.01.14. 10:47

Csodálatos környezetben adják át idén a természetfilmek Oscar-díját

Harminc kategóriában választják ki a legjobbakat.

Long-eared Owl (Asio otus) sitting in tree, Lake Neusiedl, Burgenland, Austria, Europe. Biosphoto / Robert Haasmann

Forrás: AFP / Biosphoto / Robert Haasmann

Fotó: Biosphoto

Burgenlandban adják át a „természetfilmek Oscar-díját” idén: szeptember 28. és október 2. között Seewinkelben rendezik meg a Jackson Wild Summit filmfesztivált.

Huszonnyolc éves történelme alatt a filmfesztivál először hagyja el az Egyesült Államokat – jelentette be Hans Peter Doskozil, az osztrák tartomány vezetője hétfőn sajtótájékoztatón.

Az ötnapos, elsősorban Frauenkirchenben és Pamhagenben tartandó rendezvény keretében workshopokat és különböző programokat szerveznek. A csúcspontot a „természetfilmek Oscar-díjának” átadása jelenti 30 kategóriában.

Mintegy 30 országból legalább 500 résztvevőt várnak, köztük nemzetközileg elismert szakértőket a tudomány, kutatás, környezetvédelem, gazdaság, sajtó és természetfilmek területéről„ – hangsúlyozta Petra Gnad, a Jackson Wild Ausztria képviselője.

Burgenland számára igazi elismerés, hogy amikor a filmfesztivál először hagyja el az Egyesült Államokat, éppen Seewinkelt választja. A szervezők itt ”érintetlen természetet találnak„ – hangsúlyozta Doskozil.

Astrid Eisenkopf környezetvédelmi államtanácsos szerint a Jackson Wild Summit döntése ”a jó munka bizonyítéka„. Úgy vélte, a fesztivál segíthet a figyelem felkeltésében is. Kiemelte: ha sikerül valóban megmutatni a csodaszép természetet és annak egyedüliségét, akkor sikerülhet megmutatni az embereknek, milyen fontos is a természetvédelem.

Az amerikai Wyoming államban lévő Jackson Hole-ban több mint negyedszázada alapított és eredetileg kétévente megrendezett filmfesztivál szervezői úgy döntöttek, a környezetvédelem fontossága miatt a továbbiakban évente tartják meg a filmes seregszemlét. Ezért választanak Wyoming mellett egy második, európai helyszínt is – mondta Gnad.

Hozzátette: ennek megfelelően nagy eséllyel a 2020 után 2022-ben is Seewinkelben rendezhetik meg az eseményt.

Borítókép: bagoly nézelődik Burgerlandban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!