veszélyesek lehetnek

2021.06.23. 09:41

Csaknem 2500 „potenciálisan aggasztó” kemikáliát azonosítottak a műanyagokban

A kemikáliák jelentős részéről alig tudni valamit, felhasználásuk a világ sok részén szabályozatlan – hívták fel a figyelmet a svájci tudósok az Environmental Science & Technology című szaklapban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Csaknem 2500 „potenciálisan aggodalomra okot adó” kemikáliát azonosítottak műanyagokban a zürichi műegyetem (ETH) kutatói.

A zürichi egyetem Helene Wiesinger vezette kutatócsoportja megvizsgálta a világpiacon engedélyezett összes műanyagterméket, és ezeket felhasználásuk módja, illetve potenciális veszélyességük alapján kategorizálta.

A kutatók olyan kemikáliákat vizsgáltak, mint a monomerek, az adalék- vagy a segédanyagok. 190 nyilvánosan hozzáférhető kutatói, ipari vagy hatósági jegyzéket tekintettek át, ezek közül mindössze 60 tartalmazott kielégítő információt a műanyaggyártásban használt adalékokról.

Detektívmunkájuk közben a zürichi kutatók összesen 10 500 féle kemikáliára bukkantak olyan műanyagban, mint amilyent például a csomagolásban, a textíliákban vagy a játékszerekben alkalmaznak és ezek 24 százalékát minősítették „potenciálisan aggodalomkeltőnek”.

„Mindez azt jelenti, hogy a műanyagokban használt kemikáliák egynegyede nem bomlik le, felhalmozódik az élő organizmusokban vagy méregként hat. Ezek az anyagok gyakran mérgezőek a vízi élőlényekre, rákbetegséget okoznak vagy ártalmasak egyes szervekre” – idézi a folyóirat a kutatás vezetőjét.

Az aggályos anyagok mintegy felének felhasználását semmi sem szabályozza az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Japánban. Emellett ezekben a régiókban 901 veszélyes anyag használata engedélyezett olyan műanyagban, amely élelmiszerrel kerül kapcsolatba és ezen anyagok 10 százalékáról nem végeztek semmiféle tudományos kutatást – írják a kutatók.

A kemikáliák veszélyességéről sok esetben nincs kellő információ, a zürichi műegyetem által azonosított anyagok közül 4100 – vagy 39 százalék – esetében hiányzik a veszélyességi besorolás – mutatott rá a kutatás társszerzője, Zhanyun Wang, aki szerint emiatt valójában még több lehet a problémás kemikáliák száma a műanyagokban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!