vizsgálják a szabályozást

2021.09.17. 12:28

Felkavaró képsorok: 1400 delfint mészároltak le a Feröer-szigeteken

A szokásosnál jóval nagyobb delfincsordát tereltek egybe az öldöklésre kijelölt öbölbe.

Hunter Fisherman in Wetsuit Charges a Speargun in Preparation for a Hunt

Forrás: Shutterstock

Fotó: e-leet

Felülvizsgálják a delfinvadászat szabályait és társadalomban betöltött szerepét a Feröer-szigeteken, miután idén túlságosan sok tengeri emlőst öltek le a feröeri nyelven grindadrápnak nevezett mészárlás során.

„Nagyon komolyan vesszük az ügyet. Noha ezek a vadászatok fenntarthatónak számítanak, alaposan megvizsgáljuk őket és azt, hogy milyen szerepet töltsenek be a jövőben a feröeri társadalomban” – jelentette be csütörtökön Bardur a Steig Nielsen miniszterelnök.

A kormányfő szerint vasárnap rendkívüli helyzet alakult ki, mert a szokásosnál jóval nagyobb delfincsordát tereltek egybe az öldöklésre kijelölt öbölbe. Az állatok túl nagy száma miatt szemlátomást nem sikerült betartani azokat a szabályokat, amelyek a minimálisan szükségesnél több szenvedéstől védik a delfineket.

Az idei grindadrápon 1428 atlanti fehérsávos delfint öltek meg a Skálafjordban, több mint kétszer annyit, mint tavaly, amikor 576 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint és 35 atlanti fehérsávos delfint ejtettek el.

A Sea Shepherd természetvédelmi szervezet hosszú videót tett közzé a mészárlásról a Facebookon, ezen látható, ahogy férfiak kirángatják az állatokat a partra a vértől vörössé vált vízből.

A szervezet szerint ez volt a legnagyobb csoport tengeri emlős, amelyet valaha egyetlen akció során megöltek a Feröer-szigeteken.

A botrány nyomán ismét heves vita támadt a cetvadászatról az Atlanti-óceánban Skócia és Izland között félúton fekvő, Dániához tartozó, 18 sziklás szigetből álló szigetcsoporton.

„A vadászat értelmetlen és a szemtanúk szerint hatalmas szenvedéssel jár az állatok számára. Itt átléptek egy határt, és a vadászat egy új dimenzióját nyitották meg”

– kritizálta a történteket az OceanCare tengervédelmi szervezet.

Még a delfinvadászok feröeri egyesületének egykori elnöke is túlzónak találja az állatok ilyen mértékű leölését. Az egyesület jelenlegi elnöke a Feröer-szigetek hírnevéért aggódik. Véleménye szerint itt az idő, hogy komolyan megvitassák, megengedhető-e a továbbiakban a vadászat.

A nem kereskedelmi célú, hanem a helyi élelmiszerellátás részét képező cetvadászatot legalább a 10. század, a viking idők óta űzik itt. Évente közel ezer delfin esik áldozatul a mészárlásnak.

Az állatokat hajókkal és csónakokkal egy öbölbe hajtják, ahol leölik őket, húsukat és szalonnájukat szétosztják a résztvevők között.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!