muszlim ünnep

2021.07.22. 18:30

Birkát vágnak a fürdőszobában az újfranciák (videó)

Az országban tilos az állatok otthoni levágása, a muszlim közösség tagjai azonban ezzel nem törődve, egyre több birkát vágnak le otthonukban. Sőt, külön erre specializálódott illegális vágóhidak is vannak, ahol a muszlim áldozati ünnep idején nagy mennyiségben ölik le az állatokat a hivatalos ár töredékéért.

A man washes a knife used to slaughter a sheep during a ritual slaughter at a halal abattoir in Lenasia, 30km south of Johannesburg, on August 12, 2019, where local Muslims gather to prepare meat cuts for the Eid al-Adha. - Muslims across the world celebrate the annual festival of Eid al-Adha, or the Festival of Sacrifice, which marks the end of the Hajj pilgrimage to Mecca and commemorates Prophet Abraham's readiness to sacrifice his son to show obedience to God. (Photo by Michele Spatari / AFP)

Fotó: AFP

Franciaországban évek óta nagy viták vannak a muszlim áldozati ünnep, az Aid-el-Kébir idején megszaporodó illegális birkavágások miatt. A muszlimok ugyanis ragaszkodnak a hagyományaikhoz, és sokszor otthonukban ölik le az állatokat annak ellenére, hogy az országban ezt törvény tiltja. Aki ezt megszegi, akár börtönbüntetést, valamint pénzbírságot is kaphat – írja összeállításában a V4NA hírügynökség.

Az utóbbi időben, a muszlim áldozati ünnep kezdetével országszerte egyre több illegális vágás történik. Oise megye északi részén a hatóságok két illegális vágóhidat is felfedeztek, ahol mintegy hatvan juhot vágtak le. A Le Parisien értesülései alapján a Pimprez nevű településen egy farmon ötven levágott és hetvenöt még élő birkát találtak a csendőrök. Az egyik nyomozó elmondása alapján az állatokat teljesen legálisan tenyésztették, a levágásra pedig nem volt engedélye a gazdaságnak.

Franciaországban ugyanis csak az állandó vagy ideiglenes hatósági engedéllyel rendelkező vágóhidakon lehet juhokat vágni a muszlim szokásoknak megfelelő módon.

Egy másik közeli településen, Boulogne-la-Grasse-ban további tíz levágott és százkilenc élő állatot fedeztek fel a hatóság emberei, itt azonban még állattartásra sem volt engedélye a gazdaságnak. Az egyik nyomozó elmondása alapján a helyszínen mintegy 30-40 ember tartózkodott, akik a megrendelt állatokért jöttek. Elmondása alapján az ilyen illegális helyeken egy állat levágásának ára 100 és 150 euró között van, míg az engedéllyel rendelkező vágóhidakon ezért 250 eurót kell fizetni, ezért ilyen népszerűek a feketevágások.

A Párizzsal szomszédos Yvelines megyében szintén illegális birkavágás volt, de ezúttal nem egy gazdaság területén, hanem egy házban. Az önkormányzattól értesítették a rendőröket, akik kimentek a házhoz, ahol három elvágott torkú és tizenöt élő állatot fedeztek fel. A Le Parisien információi alapján

a két gyanúsított, egy 24 és egy 38 éves férfi a rendőrök láttán bezárkózott a házba és megpróbálták eltüntetni a vérnyomokat.

A rendőrök 2000 euró készpénzt találtak a két férfinél, akiket a történtek után őrizetbe vettek.

Hasonló, otthoni mészárlásról számolt be a L’Alsace nevű helyi lap. A rendőrök egy apát és fiát vették őrizetbe, akik a házuk udvarán vágtak le egy juhot, a hatóság embereinek megérkezésekor az állat már fel volt darabolva.

A Rhône megyében lévő Villefranche-sur-Saône nevű településen egy nőt és sógorát érték tetten a rendőrök, akiket a szomszédok értesítettek, látván, hogy a két személy egy birkát visz be a belvárosi lakásukba.

Mire kiértek a rendőrök a helyszínre, az állat már elvágott torokkal a fürdőkádban hevert.

A lakást bérlő nő beismerte, hogy az áldozati ünnepre vette az állatot, melyet a sógora vágott le a lakásban. A lemészárolt birkát elkobozták tőlük, a nőt és a férfit akár fél éves börtönbüntetésre és 15 000 eurós pénzbírságra is büntethetik, írja a Le Progrès nevű lap.

A muszlim áldozati ünnep idején ugrásszerűen megnő az illegális birkavágások száma Franciaországban, tavaly egy férfi még le is filmezte, amint elvágja az állat torkát nizzai lakásának fürdőszobájában, büszkén mutatva, hogyan fejezte le a szerencsétlen jószágot. A felvételen hallható a birka halálhörgése is. A történtek után Philippe Vardon, a Nemzeti Tömörülés politikusa felszólította a nizzai rendőrséget, hogy tegyenek meg mindent a tettesek beazonosítása és letartóztatása érdekében, mivel egy 2020. június 26-án hozott prefektusi rendelet értelmében a szabályok be nem tartása szankciókat von maga után.

⚠️ IMAGES CHOQUANTES

Chaque année l’" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#AidElKebir est l’occasion de scènes sordides, désormais partagées avec fierté sur les réseaux sociaux...

Tous ces abattages ont eu lieu á " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Nice06, je demande @PoliceNat06 de faire la maximum pour identifier et interpeller les auteurs. pic.twitter.com/kwqMl3gBfF

Borítókép: Halal vágás Johannesburgban / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!