videó

2018.04.18. 06:40

Bájosan nézelődnek a budapesti kiskenguruk

A Budapesti Állat-és Növénykert Bennett-kengurui édesanyjuk erszényéből figyelik a külvilágot.

A kenguruk nagyjából alig egy hónapig vemhesek, azonban az utódok igen fejletlen állapotban jönnek világra. Ezután szinte embrionális állapotban az erszényben fejlődnek tovább, ahova saját maguktól másznak fel, de ezután hónapokig ki sem néznek onnan.

„Miután a kiskenguruk szeme kinyílik, eljön annak is az ideje, hogy időről időre már kitekintgessenek az erszényből, és ilyen módon ismerkedjenek a külvilággal”

- írja az állatkert, amely egy kisfilmet is készített a mozizó erszényesekről.

A nézelődős időszak után egyébként a kiskenguru néha már el is hagyja az erszényt, majd egy idő után több időt tölt kint, mint édesanyja erszényében. Ezután nem sokkal pedig az anyaállat csakis azért engedi vissza a kiskengurut, hogy fejét bedugva néhány csepp tejet igyon.

A kisfilmen látható Bennett-kenguru egyébként a középnagy termetű kenguruk közé tartozó faj Ausztrália keleti-délkeleti területein őshonos. Többek között olyan vidékeken is prímán megél, ahol télen a hó sem számít ritkaságnak. Ezért a Bennett-kenguruknak a mi éghajlatunkon sem kell fűtött istállót biztosítani, elegendő egy fedett, szélvédett helyről gondoskodni, ahová szükség esetén behúzódhatnak – írja az Állatkert honlapja.

Borítókép: Youtube / Budapesti Állatkert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!