annyira mégsem

2018.09.24. 12:04

Azt hitte, a mosómedvék ártatlanok és aranyosak? 

Rossz hírünk van.

Egyre nagyobb gondot okoznak a mosómedvék Japánban, az invazív faj populációja ugyanis tíz év alatt megháromszorozódott.

Az Aszahi Simbun japán napilap hétfői közlése szerint az eredetileg Észak-Amerikából háziállatként behozott mosómedvék populációja a háromszorosára növekedett, és a szigetország 47 tartományából már 44-ben megtalálhatóak – kilenccel több tartományban, mint tíz éve.

A földművesek évek óta panaszkodnak az egyre nagyobb károkról. Az állatok ráadásul beveszik magukat Japán hagyományos faházaiba, templomaiba és szentélyeibe, és ott is jelentős károkat okoznak.

Kezdetben a mosómedvék szívesen látott állatok voltak Japánban. Az 1970-es évek kedvelt japán rajzfilmje, az Araiguma Raszukaru (Rascal, a mosómedve) jelentősen hozzájárult a mosómedvék népszerűségéhez, emiatt egyre többen tartották őket házi kedvencként.

Az időközben elvadult állatok azonban olyannyira elszaporodtak, hogy valódi csapássá váltak. Tokió invazív, vagyis nem honos, hanem betelepült fajjá,

ezáltal az állam ellenségévé nyilvánította a mosómedvéket.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!