hatalmas veszteség

2020.07.28. 13:47

Az eddig véltnél sokkal több állat pusztult el az ausztrál erdőtüzekben

Csaknem háromszor annyi, mintegy hárommilliárd állatot érintettek a 2019-2020-as pusztító ausztrál erdőtüzek a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) legújabb becslései szerint.

A member of the Australian Defence Force picks up an injured Koala after it was treated for burns at a makeshift field hospital at the Kangaroo Island Wildlife Park on Kangaroo Island on January 14, 2020. - Hundreds of koalas have been rescued and brought to the park for treatment after bushfires ravaged the island off the south coast of Australia. (Photo by PETER PARKS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Peter Parks

A legsúlyosabban a hüllők érintettek, de több százmillió emlős, madár és béka is a lángok áldozatául esett.

A krízis csúcspontján, januárban a kutatók úgy becsülték, hogy 1,25 milliárd állat pusztult el csak Új-Dél-Wales és Viktória államban. Az új becslések azonban már nagyobb területet vesznek számításba, szeptember és február között összesen mintegy 11,46 millió hektárt perzseltek fel a lángok.

„Már januárban is szinte elképzelhetetlen volt a 1,2 milliárd elpusztult és elűzött állat. Ez az új eredmény a legrosszabb várakozásainkat is felülmúlja”

- mondta Arnulf Köhncke, a WWF Németország fajmegőrzési szakértője.

Dermot OGorman, a WWF Ausztrália igazgatója

„az újkor történetében az állat- és növényvilág egyik legnagyobb katasztrófájának” nevezte a történteket.

Azok az állatok is elpusztulhatnak még a következményektől, amelyek egyébként megmenekültek a lángok elől, hiszen eltűnt az élőhelyük, a táplálékforrásaik, fészkelőhelyeik és búvóhelyeik.

„Az ausztráliai rekordtüzek normalitássá válhatnak és csak ízelítői lehetnek annak, mi vár ránk, ha nem sikerül a globális hőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fok alatt tartani” – figyelmeztetett a veszélyre Köhncke.

A jelentésen a WWF Ausztrália megbízásából különböző egyetemek és a BirdLife Australia állatvédő szervezet tíz tudósa dolgozott.

2019 augusztusa és 2020 márciusa között az erdőtüzek nyolc ausztrál államban és régióban mintegy 12 millió hektárnyi területet pusztítottak el, legalább 33-an életüket vesztették.

Februárban a hatóságok 113 olyan állatfajt azonosítottak, amelynek sürgős segítségre van szüksége az erdőtüzek miatt.

A listán szereplő szinte összes faj elveszítette élőhelye legalább 30 százalékát

a mérsékelt övi erdőkben és füves területeken Ausztrália déli és keleti részén.

Borítókép: egy tűzből mentett koalát látnak el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!