elszigetelve a külvilágtól

2020.05.19. 10:27

Az Antarktisz az egyetlen kontinens, ahol nyoma sincs a koronavírusnak

Miközben az egész bolygó az új koronavírus feltartóztathatatlannak tűnő terjedése ellen küzd, az Antarktisz maradt az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid-19-betegségtől, köszönhetően elsősorban a szigorú biztonsági előírásoknak és csekély mértékben a szerencsének.

A snowstorm hits a tourist watching the landscape in Neko Harbour, Antarctica. Biosphoto / Sergio Pitamitz

Forrás: Biosphoto/AFP

Fotó: Sergio Pitamitz

A kontinens természetes elszigeteltségét maximális fokozatúra emelték, amikor az Egészségügyi Világszervezet március 11-én világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus terjedését.

„A már meglévő természetes izoláción belül még jobban elszigetelődtünk” – mondta Alejandro Valenzuela, Chile antarktiszi területeinek tengeri kormányzója az AFP francia hírügynökségnek.

Az illetékes hatóságok azonnal új egészségügyi előírásokat léptettek életbe, a kontinens látogatottságát csak a létfontosságú utánpótlások szállítására korlátozták.

Chile minimálisra csökkentette antarktiszi személyzetét, a haditengerészet állományának csupán 10 tagja maradhatott a Dél-Shetlandi-szigeteken lévő Escudero katonai támaszponton.

A kontinens zord időjárása mindig is szoros együttműködést követelt meg a különböző nemzetközi missziók között. A közelben van az öt orosz katonai bázis egyike, csakúgy mint uruguayi, koreai és kínai missziók. Az óvintézkedéseket gyakran közösen hozzák, illetve enyhítik, és megosztják egymás között a kikapcsolódásra szolgáló területeket. Korábban közös sportversenyeket szerveztek és meghívták egymást a nemzeti ünnepekre, születésnapokra.

Az új koronavírus felbukkanásától való félelem miatt minden fizikai kapcsolat megszakadt a bázisok között.

Az Antarktisznak azonban egy kis szerencséje is volt, mert a járvány kezdete egybeesett a turistaszezon végével, amikor évi mintegy 50 ezer látogató érkezeik tengerjárókon, hogy pingvineket, fókákat csodáljon az érintetlen jégvadonban.

Az utolsó turistahajó a szigetekre március 3-án érkezett, éppen akkor, amikor az első koronavírus-fertőzést azonosították Chilében. Sikerült megúszni a vírus megjelenését akkor is, amikor a kontinensre tartó Greg Mortimer ausztrál tengerjárót visszafordították, és felfedezték a hajón az első Covid-19-betegséget, amely járvánnyá fajult, szinte az összes 217 utasra és a személyzetre átterjedve.

„Az utánpótlást fertőtlenítik az előtt, hogy kiszállítanák a hajókról, és a hajók személyzetével is minimális kontaktust tartunk. A fedélzeten maradnak, így most nincs közvetlen kapcsolat velük”

- magyarázta Valenzuela.

A chilei Eduardo Frei légibázison is szigorú higiéniai ellenőrzés folyik. A kantinban egyszerre csak négyen ehetnek egy asztalnál, és felfüggesztették a sport- és szabadidős tevékenységet.

Uruguay is kilenc főre csökkentette Artigas bázisának személyzetét, 10 másik tagot evakuáltak. „A következő váltás majd csak december első felében lesz, ezért az ottmaradt emberek az egész telet ott töltik” – mondta Manuel Burgos ellentengernagy, az uruguayi sarkkutató intézet elnöke. Az ottmaradtaknak semmilyen kapcsolatuk nincs a több bázissal – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!