életmentés

2018.11.30. 12:34

Az alpesi lavinamegelőzés gyakorlata is szellemi örökség lett

A 19. század közepén kifejlődött technika része a bernáthegyi kutyák kiképzése is.

Switzerland, Canton of Valais, Zermatt, photographer with his St Bernard Dogs waiting for customers to photograph in front of the Matterhorn

Forrás: AFP/ HEMIS.FR

Fotó: FRILET PATRICK

Az UNESCO felvette szellemi kulturális örökségi listájára az alpesi lavinamegelőzés gyakorlatát, amelynek svájci és osztrák technikái a 19. század közepe óta fejlődtek ki. Az Alpokban élők tudása évszázadok alatt gyűlt össze a „fehér halálnak” elkeresztelt lavinákkal szembeni védekezésről.

Ennek része mások mellett a különleges kutyák, köztük a bernáthegyik kiképzése, a hótakaró elemzése, a lavinák dokumentálása, a lakott területek megelőző védelme, hegyi vezetők képzése és a lavinákkal kapcsolatos történetek továbbadása.

Az UNESCO értékelése szerint ez a technikai, társadalmi és kulturális repertoár a helyben élők és szakemberek révén folyamatosan bővül és megújul.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottsága a héten döntött a szellemi kulturális örökség listájának újabb bővítéséről. A lista a nemzetközi szervezet csütörtöki közleménye szerint 15 újabb elemmel gazdagodott, köztük a kékfestés hagyománya és a reggae zene.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat, előadóművészeteket, ünnepi rítusokat, társadalmi gyakorlatokat, régi tudományágak tudásanyagát tartalmazza. A mauritiusi fővárosban hétfőn kezdődött és december elsejéig folyó ülésen több mint 40 hagyomány jelöléséről döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!