kárpát-medence

2021.07.09. 07:15

Átadták a Magyar Házat az egykori osztrák-magyar bank épületében Munkácson (videó)

A magyar kormány 2016-ban indította el a Magyar Ház Programját Kárpátalján, amelynek keretében 2019 tavaszán megvásárolták Munkácson az 1912-ben épült egykori Osztrák–Magyar Bank épületét.

Itt alakították ki a Munkácsy Mihály Magyar Kulturális Központot. A járványhelyzet miatt a ház átadása folyamatosan csúszott, de a tulajdonos nyitásváró programsorozatot indított, amelynek keretében több tárlatot mutattak be és fellépett a beregszászi magyar színház is – tudhatták meg a köztévé Kárpát-medence című műsora legutóbbi adásának nézői.

– A kultúrkaraván keretében a beregszászi magyar nemzeti színház Köszi, köszi című előadását láthatjuk ma, és nagyon örülünk neki. Így legalább kipróbálhatjuk, hogy működik-e a színpad, a fénytechnika, készen áll-e az épület a rendezvényre – mondta el Tarpai József igazgató.

A kellő aprólékossággal felújított és a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt központ az átadás napján méltó helyszínt biztosított a Kárpátalja Néptáncegyüttes mindenkit magával ragadó fellépésének. Ezt követően Munkács polgármestere ünnepi köszöntőjében kijelentette: a város vezetősége kész az együttműködésre a magyar kisebbséget képviselő közösségekkel, szervezetekkel.

– Ez az épület Munkács minden polgára számára büszkeség. Biztos vagyok benne, hogy nem csak a városunk, hanem az egész megye kulturális életének egyik központja lesz ez az impozáns épület – jelentette ki Andrij Baloga munkácsi polgármester.

Andrij Seketa a Kárpátaljai Megyei Tanács nevében üdvözölte a magyar kormány kezdeményezését és gratulált Munkács városának, az itt élő közösségnek annak alkalmából, hogy ilyen szép és hasznos épülettel gazdagodtak.

– Ez az épület továbbra is komoly értékekről fog gondoskodni: a munkácsi magyar közösségről és Munkács minden polgáráról – ezt már Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a Magyar Ház avató ünnepségén. A magyar kormány 1,7 milliárd forintból vásárolta meg és újíttatta fel a több mint száz éves, patinás épületet.

– Azt reméljük, hogy a helyi magyarságnak ez az épület, ami egykor osztrák-magyar bank volt méltó központja lehet, és egyébként pedig szerintünk Munkács egészében is nyert ezzel a beruházással, ahogy nem csak az itt élő magyarság, hanem Munkács város valamennyi polgára büszke lehet arra, hogy itt a belvárosban egy ilyen gyönyörűen felújított épület fogja azt szolgálni, hogy a magyar kultúra, ezáltal ennek sokszínűsége megmaradjon – mutatott rá Gulyás Gergely.

Az avatási ünnepség lezárásaként a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulcsát Gulyás Gergely jelképesen átadta a házat üzemeltető cég igazgatójának, Tarpai Józsefnek.

Az átadás utáni napon a munkácsi és a környékbeli családok birtokba is vehették a Magyar Házat, ahol a hétvégén gyereknapot tartottak. Több mint 100 óvodás és iskolás vett részt a színházi és zenés programokon, hagyományőrző és kézműves foglalkozásokon.

– Van egy patinás épületünk és ezt az épületet meg kell tölteni élettel, közösségi élettel, és ez Munkácson is nagyon nagyon szükséges, hiszen a közösséget mozgatni kell, a közösségbe életet kell vinni – nyilatkozott Kudlotyák Krisztina, a Kultúrkaraván programsorozat projektkoordinátora.

Ebben a közösségteremető munkában kiemelkedő szerepe lehet a Munkácsy Mihály Magyar Háznak. Ezért alakítottak ki benne tágas galériát, konferencia és dísztermet, valamint állandó kiállítás látható Munkácsy Mihály alkotásainak másolataiból is.

Borító és szövegközi képek: videóból kivágott fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!