valós félelmek

2021.09.26. 07:13

A környezetszennyezés és a túlhalászás nagy megpróbáltatás az óceánoknak

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a Föld felszínének nagy részét óceánok borítják, amelyek nagy hatással vannak az éghajlat szabályozására.

(210919) -- SANYA, Sept. 19, 2021 (Xinhua) -- Staff members pick garbage in the sea area of Wuzhizhou Island of Sanya, south China's Hainan Province, Sept. 14, 2021. Staff members of Wuzhizhou Island scenic area recently started an operation to clean up waste on the beach and in the sea after the heavy rainfall brought by the typhoon Conson. They transferred all the waste to a garbage station for further disposal.

Forrás: Xinhua/AFP

Fotó: Yang Guanyu

A világ óceánjainak állapota egyre romlik – állapította meg egy, az Európai Bizottság megbízásából készített jelentés.

A Copernicus tengeri környezeti megfigyelőszolgálat (Copernicus Marine Service) éves jelentésének elkészítésében 150 tudós vett részt. Megállapításuk szerint a világ óceánjainak felmelegedése és a szárazföldi jég olvadása miatt a Földközi-tenger szintje évente 2,5 milliméterrel emelkedik, míg a világ tengereinek szintemelkedése évente akár a 3,1 millimétert is eléri.

A jelentés a veszélyre figyelmeztetve a 2019 novemberi áradást is felidézte, amikor Velencében a vízszint 1,89 méterre emelkedett. Az óceánok felmelegedése okozza a tengeri élővilág vándorlását a hűvösebb vizek felé, illetve számos faj populációinak zsugorodását.

A jelentés szerint a sarkvidéki tengeri jég folyamatosan csökken: 1979 és 2020 között az Északi-sarkvidékről annyi jég tűnt el, mint Németország területének hatszorosa. A jég 1979 óta évtizedenként 12,89 százalékkal csökkent, a legalacsonyabb szintet az elmúlt két évben jegyezték fel.

A jelentés arra figyelmeztet, hogy ha az Északi-sarkvidék tengeri jege tovább olvad, ez hozzájárulhat a regionális felmelegedéshez, a sarkvidéki partok eróziójához és a globális időjárás változásához. A szélsőséges ingadozások következtében az Északi-tengeren tapasztalható hő- és hideghullámok a halászatra is komoly hatással vannak.

„Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a túlhalászás példátlan megpróbáltatást jelent az óceán számára” – hangsúlyozta Karina von Schuckmann, az Ocean State Report (Jelentés az óceán állapotáról) vezető szerzője.

Emlékeztetett rá, hogy a Föld felszínének nagy részét óceánok borítják, amelyek nagy hatással vannak az éghajlat szabályozására. Elengedhetetlen a megfigyelésük, hogy jobban megértsük az óceánokat és reagálni tudjunk a változásokra – tette hozzá.

A Copernicus az Európai Unió megfigyelési programja, amelynek célja a szárazföld, az óceánok és a légkör állapotának nyomon követése, illetve az éghajlatváltozás és következményeinek megfigyelése műholdas és a Földön végzett mérések alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!