szentségtörés

2020.07.15. 11:01

A Koránnal viccelődött egy nő a Facebookon, rossz ötlet volt

Fél év börtönre és kétezer dínár (mintegy 250 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte egy tunéziai bíróság kedden Emna Sarki bloggert egy az új koronavírusról korán-vers formájában íródott tréfa facebookos megosztásáért.

A Palestinian girl attends a Koran memorization class while respecting social distancing due to the COVID-19 pandemic, at a mosque in Gaza City, on June 29, 2020. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mahmud Hams

A május elején megosztott szöveggel – amely a Covid-19 betegség kórokozóját királyokat és rabszolgákat egyformán sújtó, Kínából érkezett végzetes vírusként írta le, s

védekezésként a tudomány követésére és a tradíciók elhagyására intett egy kitalált istenség nevében

- a 27 éves Sarki felháborodást váltott ki a közösségi média egyes konzervatív felhasználói között, akik megbüntetését követelték.

A nőt május 5-én hallgatta ki a rendőrség, és másnap vád alá helyezték

„szentségtörés, a jó erkölcs aláásása és erőszak szítása címén”.

Az észak-afrikai arab országban éles szembenállás alakult ki a világi és iszlamista politikai szárnyak között az arab tavasz kezdetén, kilenc éve kirobbant demokratikus forradalom óta.

Mosen Dali bírósági szóvivő közlése szerint

Sarkit vallási és faji gyűlöletkeltés vádjában találták bűnösnek.

A blogjában a szabadság és a nők témájával foglalkozó Sarki fellebbezni kíván az ítélet ellen.

Jogvédő csoportok bírálták az ítéletet. A bloggert a szabad véleménynyilvánítást korlátozó, „elnyomó törvény” áldozatának nevezve, az Amnesty International kifogásolta azt is, hogy a vád képviselői megakadályozták, hogy Sarki ügyvédje jelen lehessen a tárgyaláson, ahol azután egyebek közt vallási meggyőződéséről és mentális állapotáról faggatták.

Borítókép: egy hívő memorizálja a Korán sorait

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!