aurora borealis

2018.09.03. 13:24

A földinél jóval nagyobb sarki fény ragyog a Szaturnuszon

Kár, hogy ember nem láthatja: ha nincs a Hubble-űrteleszkóp, nem is tudnánk róla.

Man looking away at aurora borealis, Thingvellir, Iceland

A Földön megfigyelhetőeknél sokkal nagyobb kiterjedésű sarki fény ragyogja be a Szaturnusz északi pólusát – derült ki a Hubble-űrtávcső által készített új felvételekből. Az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint a felvételek, amelyek 2017-ben készültek a Szaturnusz nyári napfordulóját és az azt követő időszakot felölelő hét hónapban, az eddigi legátfogóbb képet adják a Szaturnusz északi-sarki fényéről.

A Földön akkor jelentkezik sarki fény, vagyis aurora borealis, amikor a napkitörésekből származó mágneses mező töltött részecskéinek egy része a mágneses pólusok körüli tartományban bejut a Föld légkörébe. Ezek a részecskék a légkör atomjaival ütköznek, ionizálják és gerjesztik azokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. Sarki fény a Földön az északi sarkkörtől északra, valamint a déli sarkkörtől délre látható.

A Földdel ellentétben azonban a Szaturnusz légkörét döntően hidrogén alkotja, amely ultraibolya (UV) fényt termel, amikor interakcióba lép a napszélben lévő részecskékkel.

Ezt a fényt sem szabad szemmel, sem földi távcsővel nem lehet látni, csupán a Hubble-űrtávcsővel lehet lencsevégre kapni az űrből.

Ilyesminek látnánk a sarki fényt a Szaurnuszon
Ron Miller/Novapix/Leemage

Az ESA szerint a felvételek új információkkal szolgálnak a Szaturnusz sarki fényeiről, például kiderült, hogy azok hajnalban és éjfél előtt a legfényesebbek.

A Földön és a Szaturnuszon kívül a Jupiteren, a Neptunuszon, az Uránuszon és Merkúron is megfigyeltek már sarki fényt. Az eredményeket a Geophysical Research Letters című folyóiratban publikálták a kutatók.

Borítókép: Sarki fény Izlandon

OSCAR BJARNASON / CULTURA CREATIVE/ AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!