reformhatás

2017.12.11. 13:13

35 év tilalom után újra működhetnek mozik Szaúd-Arábiában

Gondolta volna, hogy a tiltás dacára a szaúdi filmgyártás az elmúlt évtizedekben nemzetközi hírűvé vált?

Saudi women attend the "Short Film Competition 2" festival on October 20, 2017, at King Fahad Culture Center in Riyadh. The rare movie night this week in Riyadh was a precursor to what is expected to be a formal lifting of the kingdom's ban on cinemas, long vilified as vulgar and sinful by religious hardliners. / AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE

Több mint 35 évi tilalom után márciustól újra működhetnek mozik Szaúd-Arábiában, a hatósági engedélyek kiadása már most elkezdődik – jelentette be hétfőn a szaúdi kulturális minisztérium, amely közleményében jelentős fejleményének nevezte a változást az ország szórakoztatóipara számára.

Bár a hír váratlannak tűnhet, a reform nem a semmiből jött:

Mohamed bin Szalmán herceg, szaúdi trónörökös támogatásával ugyanis nemrég egy ambiciózus gazdaság- és társadalomfejlesztési reformterv megvalósítása kezdődött el az arab királyságban.

Ennek keretében a kormány a szórakozás különböző formáit is – koncertek, színpadi előadások megrendezése, mozik létesítése – igyekszik elősegíteni, az ultrakonzervatív ellenzék tiltakozása dacára.

A minisztérium szerint a mozik létesítése új állásokat és képzési lehetőségeket teremt majd. 2030-ig 300 mozi megnyitására számítanak, összesen 2000 vetítőteremmel. A mozik engedélyezésének terve már korábban ismert volt, és a szaúdi mufti januárban tiltakozott ellene, mondván, hogy filmszínházak „erkölcsi romlásba” viszik majd az embereket, mert megkönnyítik a nemek keveredését.

Noha a mozik nem működhettek az elmúlt évtizedekben, a szaúdi filmgyártás nemzetközi hírnevet szerzett magának az utóbbi években.

A júniusban trónörökössé megtett, 32 éves Mohamed bin Szalmán herceg nem sokkal előléptetése után bejelentette, hogy igyekszik csökkenteni a konzervatív vallási vezetés befolyását az ország életére, és visszatéríteni Szaúd-Arábiát a „mérsékelt iszlámhoz”. A gazdasági és társadalmi nyitás mellett novemberben korrupcióellenes harcot is hirdetett a herceg, és azóta már több száz embert idéztek be kihallgatásra feltételezett korrupciós ügyekkel kapcsolatban.

A társadalmi reformok között nagy jelentőségű, hogy a jövő év júniusától nők is vezethetnek autót az országban.

Borítókép: Szaúdi nők a nemrég megrendezett rövidfilm-fesztiválon a fővárosban, Rijádban. AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!