Kutatók éjszakája

2022.09.19. 15:00

Megnyitja kapuit a látogatók előtt a Humán Tudományok Kutatóháza

Új ismeretterjesztő facebook oldallal és podcast csatornával is jelentkezik az intézmény.

Forrás: Facebbok/@kattatudomanyra

Szeptember 30-án, a Kutatók éjszakája rendezvénysorozat alkalmából megnyitja kapuit a nagyközönség előtt az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) intézeteinek is otthont adó Humán Tudományok Kutatóháza.

A BTK Kattanj a tudományra! címmel új tudománynépszerűsítő weboldalt és Facebook-oldalt indított a hozzá tartozó kilenc intézetben folytatott tudományos munka és a bölcsészettudományok sokszínűségének bemutatása céljából.

Legújabb kezdeményezésük célja annak bemutatása, hogy mi mindent tesz hozzá életünkhöz az irodalom, a történelem, a filozófia, a néprajz, a művészettörténet, a zenetudomány, a régészet, az archeogenetika vagy éppen a klasszika-filológia.

Tekintse meg a kezdeményezés hivatalos videóját:

Az új platformon egy helyen elérhetők a BTK korábbról ismert tudományos és ismeretterjesztő médiatartalmai, a Glossza podcast, a Mindennapok története blog, Az irodalom rejtett hálózatai sorozat és a Penna televíziós magazinműsor.

A Glossza podcastsorozatban közérthető beszélgetések hangzanak el a történelem, a régészet, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet, a zene és a néprajz világáról.

A Mindennapok története blog cikkei olyan kérdésekre keresik a választ, hogy miként éltek az emberek korábban, hogyan öltözködtek és mivel táplálkoztak, hogyan ünnepeltek, vagy éppen milyen volt a viszonyuk a születéshez, a betegségekhez vagy a halálhoz. Az irodalom rejtett hálózatai sorozat öt ismeretterjesztő cikkben izgalmas bölcsészettudományi kutatási témákat mutat be interaktív webes adatvizualizációkkal, adat- és hálózatvizualizációs módszertan alkalmazásával. 

Az M5 csatornán négyhetente műsorra tűzött Penna magazinban pedig a nézők tíz részben nemzetközileg is elismert kutatók segítségével, szórakoztató formában ismerhetik meg a bölcsészettudományok világát.

A közlemény szerint a weboldalon közzétett tartalmak fontos eleme lesz az a jelenleg még készülő videósorozat, amely külön epizódokban mutatja be a BTK egyes intézeteinek munkáját, azok kutatóit és tudományos tevékenységüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!