Nincs második esély

2022.09.20. 15:48

A civileknek hála megduplázódott a sikeres újraélesztések száma

Jelentősen javult az elmúlt években a lakosság elsősegélynyújtó készsége – árulta el Győrfi Pál a Magyar Nemzetnek. Az Országos Mentőszolgálat sajtóreferense és egykori mentőse ugyanakkor arról is beszámolt, bőven van még mit tenni, sokan ugyanis még mindig leblokkolnak, ha egy vérző vagy eszméletlen embert látnak.

Érdeklődő az újraélesztést gyakorolja a mentőnapon a budapesti Városligetben 2022. augusztus 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Évente hat-hét ezer ember esik össze az utcákon, és a túlélés esélye percenként tíz százalékkal csökken. Hirtelen szívleállás esetén így mindössze négy-öt percünk van arra, hogy visszahozzunk az életbe valakit – károsodás nélkül. Ennek dacára a mentők még mindig sokszor találkoznak azzal a jelenséggel, hogy segítségnyújtás helyett a helyszínre érkező civilek csak azt kérdezik: 

„Hívtak már mentőt?”

Az emberek még mindig túlmisztifikálják a segítségnyújtást. A huszonöt év alatt, amíg mentőztem, szinte minden alkalommal, amikor erősen vérző emberhez hívtak ki minket, azt láttuk, hogy az illető lefelé lógatta a karját és ömlött belőle a vér. Pedig csak annyit kellene tenni ilyen esetben, hogy azt a testrészt, ami vérzik, felemeljük a magasba és rányomunk valamit, hogy addig se vérezzen, amíg a mentők kiérkeznek. Eszméletlen ember esetén pedig ne felejtsük el, hogy mindenképpen fordítsuk oldalra, mert a saját nyelvétől és a hányásától is megfulladhat a bajbajutott. Míg újraélesztésnél mindig kezdjük el a nyomásokat, akkor is, ha bizonytalanok vagyunk – sorolta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtóreferense, aki szerint a legfontosabb, hogy a segítségnyújtók kellő bátorsággal és tudással rendelkezzenek. 

Mint fogalmazott: 

az elsősegélynyújtás egy olyan ismeretanyag, amit egy éven keresztül vagy akár tizenhat óra alatt, a KRESZ kötelező részeként is megtanulhatunk. 

Ám ha valaki csak az életmentő fogásokra kíváncsi, akár egyetlen óra alatt is meg tudja tanulni. – Ezért hoztuk létre az úgynevezett Hősképzést, és nyitottuk meg havonta egy alkalommal a nagyobb mentőállomásokat, hogy a civilek, legyen szó fiatalról, idősről vagy épp iskoláskorúról, gyakorlatias módon sajátíthassa el az újraélesztést. Az elmúlt években sok ezer ember tanulta meg ezeket az egyszerű, ám életmentő fogásokat – tette hozzá a mentő.

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!