Az egyetlen

2022.07.22. 10:10

Visszatért Ciprusra Melani, a fekete flamingó

Hét éven belül már ötödik alkalommal tűnt fel idén a dél-ciprusi mocsárvidéken egy fekete flamingó, a világ egyetlen ilyen ismert madara.

Idén is felbukkant Cipruson a világ egyetlen ismert fekete flamingója. 

A madár csaknem teljesen fekete, csak a farrészén visel egy nyaláb fehér tollat. A kutatók szerint a színét melanizmus okozza, egy olyan genetikai állapot, amely miatt nagyon sok sötét festékanyag, melanin termelődik a szervezetében a rózsaszín festék helyett. A melanisztikus állatok az albínók ellentétei.

A fekete flamingót a sós vizű Akrotiri-, más néven Limasszoli-tó partján, a brit katonai támaszpontok területén látták, ugyanott, ahol a korábbi alkalmakkor is. 

Tomasz Hadzsikiriaku, az Akrotiri Ökológiai Oktatás Központ igazgatója szerint a madár, amelynek ő a Melani (Fekete) nevet adta, 10. születésnapján tért vissza Ciprusra. Szerinte Melani lehet a világ egyetlen fekete flamingója.

Melanit első alkalommal 2015-ben látták az Akrotiri-mocsárban, akkor hároméves lehetett 

– véli a ciprusi ornitológus, aki figyelemmel kíséri és jelenti a madár minden feltűnését.

2014-ben Izraelben is láttak egy fekete flamingót, a ciprusi szakember szerint azonban valószínűleg ugyanazt a gázlómadarat, amely Ciprusra is visszajár.

Az Akrotiri- és a tőle északkeletre fekvő Larnaka-tó partján évente több tízezer rózsaszín flamingó száll le. 

Melani idén szokatlanul korán jött meg, a flamingók általában októberben érkeznek Ciprusra és februárig maradnak. 

Kedvező feltételek esetén a madarak egy része az egész évet a földközi-tengeri szigetországban tölti.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!