Újratervezés

2022.07.20. 15:10

Új pályázatot írnak ki a híres prágai toronyóra kalendáriumának felújítására

Nem felelnek meg az eredeti képeknek a prágai óvárosi városháza híres toronyórája, az Orloj festett kalendáriumának felújított portréi, ezért a cseh főváros tanácsa új pályázatot hirdet a munkára.

Az Orloj kalendáriumának az év hónapjait ábrázoló képeit Josef Mánes festette 1866-ban, az toronyóra akkori felújításakor. 1882 óta azonban a toronyórán csak a képek másolatai láthatóak. A rendkívül értékes eredeti művet ugyanis múzeumban helyezték el, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

A kalendárium mostani felújított változatát Stanislav Jircík festő és restaurátor készítette 2018-ban. 

A Régi Prágáért Klub tagjai azonban rájöttek arra, hogy az új kalendárium portréi nem tükrözik hűen a Josef Mánes által megfestett képeket, ezért az év elején tiltakozást nyújtottak be az országos műemlékvédelmi hivatalnál, amely egyebek között a cseh kulturális minisztérium ellenőrzőszerve.

A hivatal megvizsgálta és összevetette az eredeti kalendáriumot a felújított változattal, és igazat adott a hagyományőrzőknek. A most nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy az új képek számos részletben eltérnek az eredetiektől, ráadásul 

Stanislav Jircík néhány arcképet jelentősen módosított, s ma élő személyek arcát kölcsönözte nekik.

A festő azzal védekezik, hogy a szerződés szerint egy "technológiai másolat" elkészítésére kapott megbízatást, ami nem jelenti az eredeti képek teljesen hű másolatát. A műemlékvédelmi hivatal szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az ügyben minden érintett fél - a festő, a város és a műemlékvédelem - hibázott. 

A festő azzal, hogy jelentősen eltért az eredeti műtől, míg a város és a műemlékvédelem azzal, hogy a restaurálási munkálatokat nem ellenőrizték megfelelően. 

Büntetést végül is senki sem kap, de a városi tanács bejelentette, hogy rövidesen pályázatot hirdet egy új felújításra, s annak elkészülte után a sok kritikát kiváltó mostani kalendáriumot lecseréli.
Borítókép: Petr Skála órás a prágai óvárosi városháza óráján, az Orlojon dolgozik 2017. április 6-án, amikor jelképesen megkezdődik a világhíres óramű felújítása. Az Orloj és a városháza restaurálása a tervek szerint 18 hónapot vesz igénybe és körülbelül 50 millió koronába (582,66 millió forintba) kerül. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!