Madarak tízezrei pusztulhatnak el

2022.07.25. 17:30

Természeti tragédia fenyeget egy brit szigetcsoportot

Tengeri madarak tízezrei pusztulhatnak el az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb természetes élőhelyén, az északi-tengeri Farne-szigeteken madárinfluenza miatt - közölte a National Trust brit kulturális és természeti örökségvédelmi jótékonysági alapítvány, amely példátlan természeti tragédiának nevezte a kialakult helyzetet.

Természetvédelmi szakemberek már több mint 3000 madártetemet gyűjtöttek össze, hogy elégetésükkel elejét vegyék a fertőzés továbbterjedésének, de attól tartanak, hogy 

további sok ezer legyengült, beteg madár a sziklákról közvetlenül a tengerbe potyoghatott.

Az Anglia északkeleti része, Northumberland grófság partjai mentén elterülő, a National Trust felügyelete alatt álló, nemzetközileg is jelentős madárélőhely 23 fajnak, 200 ezer madárnak ad otthont. A ragály leginkább a sziklákon fészkelő fajokat sújtja, a vegyvédelmi öltözetet viselő vadőrök által összeszedett tetemek között különösen sok a lumma, a lunda és a csüllő.

Az elpusztult madarak között találtak több meggyűrűzöttet, köztük egy nyolcéves sarki csért, amely nyolcszor tehette meg az utat az Antarktiszra és vissza, összesen 230 ezer kilométert repülve. Megtalálták a tetemét egy 16 éves csüllőnek (sirályféle) is, amelyet 2006-ban gyűrűztek meg a szigeteken.

A szigetek már csaknem száz éve vannak a National Trust kezelésében, de nincs feljegyzés arról, hogy valaha is ki lettek volna téve ilyen nagy veszélynek az ott élő tengerimadár-kolóniák 

- közölte Simon Lee, a rezervátum igazgatója.

A National Trust a kormány segítségét kérte a járvány leküzdéséhez.

Évente 45 ezer ember látogat a Farne-szigetekre, amelyek azonban július eleje óta le vannak zárva a turisták elől a madárinfluenza-járvány miatt.

Borítókép: lundák a Farne-szigeteken (Ann & Steve Toon/Robert Harding Premium/AFP)


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!