Meghekkelt természet

2022.07.02. 08:45

Sikerült teljes sötétségben növényeket termeszteni

Amerikai kutatók egy csoportja azt állítja, megtalálta a módját annak, miként lehet növényeket napfény nélkül növekedésre bírni.

A kutatócsoport egy kétlépcsős eljárással szén-dioxidot, elektromosságot és vizet alakított át acetáttá. A növények felhasználták az acetátot, és így képesek voltak növekedni a sötétben. Az eredményekről a UC Riverside és a University of Delaware kutatói közleményben számoltak be - írja az Origo.

A tanulmány szerint a módszer napelemekkel kombinálva több mint 18-szor hatékonyabb lehet, mint a természetes folyamat, amely során a napfényben található energia csupán 1 százaléka jut el a növényekhez.

Az élelmiszertermelés olyan új módját kerestük, amely áttörheti a biológiai fotoszintézis által szabott korlátokat - mondta a közleményben Robert Jinkerson, a kutatás társszerzője.

Az eredmények ígéretesnek tűnnek, de kérdéses, hogy a módszer mennyire fenntartható, és produkál-e értékelhető terméseket.

A teljes tanulmány a Nature Food folyóiratban olvasható.

A borítókép illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!