Apadás

2022.07.07. 19:30

Szinte lelátni a meder aljáig, rekordalacsony a Tisza vízállása Szolnoknál (fotók)

Mínusz 280 centiméteres vízállást mértek csütörtökön.

Rekordalacsony a Tisza vízállása Szolnoknál – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a rendszeres mérések kezdete, a 19. század közepe óta nem volt olyan alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál, mint csütörtökön: mínusz 280 centiméteres vízállást mértek. Szolnoknál az eddigi legkisebb vízállást 2003. augusztus 21-én mérték, mínusz 279 centimétert.

Kagylók a homokos parton Szolnoknál.
Fotó: MTI/Mészáros János

Az OVF kiemelte: a Tisza vízgyűjtőjén hónapok óta tapasztalt csapadékhiány következménye „már szembetűnő”. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) a Kiskörei Vízlépcsőnél alvízi mínusz 320 centiméteres vízszinttartásra tért át annak érdekében, hogy a Szolnokon és a környező településeken élő, mintegy 100 ezer ember ivóvízellátásáról gondoskodó Szolnoki Felszíni Vízmű zavartalan működéséhez szükséges minimális vízszintet biztosítani tudja – ismertették.

A Zagyva torkolata Szolnoknál.
Fotó: MTI/Mészáros János

A folyók alacsony vízhozama ellenére a mezőgazdasági célú vízszolgáltatás egyelőre zavartalan a Tisza mentén, köszönhetően a Kiskörei Vízlépcső felett, a Tisza-tóban előrelátóan betárolt vízkészletnek – írták.

Borítókép: A városi vízmérce Szolnoknál, ahol a csapadékhiány miatt a Tisza alacsony vízállása -280 centiméterrel új negatív rekordot ért el 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!