Még több csapadék várható

2022.07.29. 10:20

Pusztító áradások Kentuckyban: néhol 20 centiméter eső esett 24 óra alatt (videó)

Legalább nyolcan meghaltak és többen eltűntek.

Legalább nyolcan meghaltak és többen eltűntek az egyesült államokbeli Kentucky államban zajló áradásokban – jelentette be Andy Beshear kormányzó helyi idő szerint csütörtökön.

Hozzátette: a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, mert az ár még nem tetőzött. A károk helyreállítása évekbe telhet, és százak veszíthetik el az otthonukat – jegyezte meg.

Árvíz a Kentucky állambeli Quicksandben 2022. július 28-án.
Fotó: MTI/AP/Lexington Herald-Leader/Ryan C. Hermens

Kentucky egyes területein mintegy 20 centiméter eső esett 24 óra leforgása alatt.

Beshear rámutatott: a jelenlegi az egyik legpusztítóbb áradás az állam történetében.

A kormányzó szerint a következő napokban még több csapadék várható, ami tovább ronthat a helyzeten. A tisztségviselő az amerikai szövetségi kormányhoz folyamodott segítségért.

Az áradás miatt több mint 33 ezer fogyasztó maradt áram nélkül Kentucky keleti részében, illetve Nyugat-Virginiában és Virginiában – tájékoztatott a poweroutage.us.

A víz utakat öntött el, és videófelvételek tanúsága szerint néhol a fák lombkoronájáig ért a hömpölygő ár.

Árvíz a Kentucky állambeli Lost Creekben 2022. július 28-án.
Fotó: MTI/AP/Lexington Herald-Leader/Ryan C. Hermens

A hatóságok helikopterekkel és csónakokkal mentik az épületekben rekedt embereket. Több helyszínen a kimenekítést segítő központokat nyitottak, és lajtos kocsikkal szállítják az ivóvizet az áradások sújtotta területekre.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a hétvégén is folytatódhatnak a heves esőzések és az áradások Kentucky mellett Nyugat-Virginia, valamint Virginia államban is.

Borítóképünkön egy család nézi vízzel elöntött otthonát az egyesült államokbeli Kentucky államban. Fotó: AFP/Leandro Lozada

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!