Tragédia

2022.07.09. 20:00

Nem keresnek több eltűntet az olaszországi gleccseromlásnál

Tizenegy áldozatot találtak, és nem keresnek további eltűnteket az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmolada lejtőin az előző hétvégi gleccseromlás után – közölte Maurizio Fugatti, az autonóm Trento megye kormányzója sajtótájékoztatóján szombaton.

Utolsóként egy 22 éves olasz fiatalember holttestét találták meg. Maurizio Dellantonio, az olasz alpesi mentőszolgálat elnöke azonban bejelentette, hogy a következő két hétben tovább folytatják a hegyszakasz átvizsgálását drónokkal és kutyákkal, mivel minden fellelhető tárgyat, maradványt össze akarnak szedni.

A tizenegy halott között két cseh állampolgár van, a többiek olaszok. Nyolcan Veneto tartományból származtak. Hét sebesültet továbbra is kórházban kezelnek.

Maurizio Fugatti szombaton katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította a Marmolada lejtőjének teljes térségét.

Trento kormányzója elmondta, hogy a jéglavina nagysága – a magával sodort sziklákkal és törmelékkel – meghaladta a 300 ezer köbmétert. Az eddigi számítások szerint egy közel 80 méter széles, 30 méter magas jégfal szakadt le.

Szombaton a Val di Fassa völgyben gyásznapot tartanak. Canazei városában este misét mutatnak be a halottak emlékére. 

A jégtábla Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén. 

A  július 3-án bekövetkezett tragédiát a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák.

Borítókép: Mentőhelikopterrel kutatnak eltűntek után 2022. július 5-én a Punta Rocca gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin két nappal korábban. Fotó:
MTI/AP/Luca Bruno
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!