Friss jelentés

2022.07.15. 11:05

Mintegy 25 millió gyerek más betegségek elleni védőoltása maradt el a világjárvány miatt

Címkék#oltás

Az ENSZ szerint a koronavírus-világjárvány miatt mintegy 25 millió gyerek védőoltása maradt el olyan betegségek ellen, mint a diftéria, a tentanusz vagy a szamárköhögés.

A pénteken közzétett friss jelentés szerint a csökkenő tendencia 2019-ben kezdődött.   

Ez a gyermekegészségügy vörös riasztása. A gyermekkori immunizáció legnagyobb tartós csökkenésének vagyunk tanúi egy nemzedék óta

- nyilatkozott Catherine Russell, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF ügyvezető igazgatója, aki szerint a következmények elvesztett életekben lesznek mérhetők.   

Az adatok alapján 

a védőoltásokból kimaradó gyerekek túlnyomó többsége fejlődő országokban - Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában és a Fülöp-szigeteken - él. 

Noha az immunizáció a világ minden régiójában csökkent, a legnagyobb hátrányt Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben tapasztalni.   

Az oltások "történelmi mértékű visszaesése" a szakértők szerint azért különösen aggasztó, mert közben a súlyos alultápláltság arányai is növekednek. Az alultáplált gyerekek immunrendszere általában gyengébb, a fertőzések - mint például a kanyaró - végzetesek lehetnek számukra.   

"Az éhínség és a védőoltások egyre nagyobb hiánya együttesen a gyerekek túlélési válságával fenyegetnek" - közölte az ENSZ.   

Tudósok szerint az alacsony oltási arány következtében már olyan megelőzhető betegségek járványai törtek ki, mint a kanyaró vagy a gyermekbénulás. 

2020 márciusában az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és partnerei arra kérték az országokat, hogy függesszék fel a gyermekbénulás felszámolására tett erőfeszítéseiket az egyre erősödő koronavírus-járvány közepette. Több mint 30 országban tört ki azóta gyermekbénulás-járvány.   

"Ez azért különösen tragikus, mert a koronavírus-pandémia előtti két évtizedben hatalmasat léptünk előre a világon a gyerekek oltási arányainak növelésében" - mondta Helen Bedford, a University College London gyermekegészségügyi kutatója, aki nem vett részt az ENSZ-jelentés készítésében.   

Hozzátette, hogy az új adatok sokkolóak, de nem meglepőek, mivel a védőoltási ellátás gyakran a nagy társadalmi és gazdasági katasztrófák "első áldozatai" közé tartozik.

Borítókép: illusztráció/Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!