Szárazság

2022.07.04. 06:00

Már 30 kilométer hosszan benyomult a Pó folyó medrébe a sós tengervíz

A hosszan tartó súlyos aszály miatt annyira elapadt a leghosszabb olasz folyó, a Pó vize, hogy már a sós tenger nyomul be a medrébe.

Csütörtöki adatok szerint már 30 kilométer hosszan keveredett össze az édesvíz a sós tengervízzel, amire eddig még nem volt példa a feljegyzések kezdete óta. Az aszály következtében elapadt folyó medre még jobban kiszárad a só miatt. Az aszály a mezőgazdasági termelés 30 százalékát és az állattartás felét veszélyezteti a Pó-síkságon az ágazati szövetség szerint. 

Az elmúlt napok nem túl nagy esői csak a Pó mellékfolyóin eredményeztek némi javulást. A 652 kilométeres Pó mentén mindenütt a súlyos aszály fokozatát jelzik a mérőállomások. A lombardiai Cremonánál a folyó szintje 8,20 méterrel marad el a szezonális átlagtól.

A Rómán végigkanyargó Tevere folyó szintje is nagyon mélyre süllyedt a szárazság miatt. A Tevere helyenként már nem több egy sekély pocsolyánál – érzékeltette a helyzetet a La Repubblica című lap. A kiszáradó folyó medréből biciklik, elektromos rollerek és más limlomok kerülnek elő. Az alacsony vízszint miatt nem járnak a turistákat szállító kompok. A halakat pusztulás fenyegeti.

A szárazság sújtotta régiók a kormány segítségét várják, Mario Draghi miniszterelnök azonban rámutatott, a víztározók és –vezetékek olyan ramaty állapotban vannak, hogy a víz 30 százaléka veszendőbe megy.

Borítókép: Szárazság a Pó-medencében: a Ticino folyó Pavianál / NurPhoto via AFP / Mauro Ujetto

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!