Nem sokon múlt

2022.07.28. 10:30

Majdnem összeütközött két utasszállító repülőgép Irán felett

Majdnem összeütközött két pakisztáni repülőgép Irán felett - közölte szerdán az iráni állami televízió.

A beszámoló szerint az eset vasárnap történt, amikor a pakisztáni légitársaság Pesavarba tartó egyik gépe az iráni légtérben engedélyt kapott, hogy alacsonyabban repüljön. A gép a süllyedés közben majdnem összeütközött egy másik pakisztáni, Dubajba tartó utasszállítóval, amely alatta repült.

A két repülőgép mindössze 300 méterrel haladt el egymás felett. 

A pakisztáni légitársaság szerint az iráni repülésirányítók hibája okozta az incidenst, ezért az ügy kivizsgálását kérték az illetékes iráni hatóságtól.

Az iráni vizsgálat folyamatban van, a két gép összes repülési adatát és a pilóták beszámolóit is bekérték. A pakisztáni légitársaság képviselője közölte: a baleset elkerülése annak volt köszönhető, hogy mindkét repülőgép fel volt szerelve azzal a jeladóval, amely időben figyelmezteti a pilótákat arra, ha túl közel kerül egymáshoz két jármű.

Az iráni repülési hatóság vezetője megerősítette ezt az információt, hozzátéve, hogy hasonló esetekre máskor és más országok légterében is volt már példa.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!