Látványos lelet

2022.07.30. 10:00

Különös rakományra bukkantak egy négyszáz éve elsüllyedt hajóban

Négyszázéves kereskedelmi hajóra bukkantak búvárok az észak-németországi Trave folyó fenekén, rakterében több mint 150 hordóval - jelentette be kedden Lübeck város önkormányzata.

Az első feltételezések szerint a hajó Lübeckbe tartott, amikor léket kapott és elsüllyedt a folyón. A 11 méteres mélységben fekvő, mintegy 20 méter hosszú és nyolc méter széles hajó egy része belesüppedt az üledékbe. Ennek ellenére a búvároknak sikerült megállapítaniuk, hogy 

a rakterében legalább másfélszáz hordót szállított, és az első mintavételek alapján a rakománynak legalább egy része égetett mész volt. A közlemény szerint ez a legrégibb bizonyíték a fontos építőanyagnak számító égetett mésszel folytatott kereskedelemre.

A Hanza-vidék királynője, Lübeck immár rendelkezik egy igazi Hanza-hajóval is - lelkendezett közleményében a lübecki városi tanács. Jan Lindenau polgármester szerint a "látványos lelet" újabb mozaikdarabkával egészíti ki a város gazdaság- és kereskedelemtörténetét.

Az 1600-as évekből származó hajóra rutinszerű hajózhatósági medervizsgálat közben bukkantak a schleswig-holsteini folyóban. A roncs kiemelését az év végére tervezik.

Borítókép: Jan Lindenau polgármester a hajóról készült felvétel mellett (MARCUS BRANDT/DPA/AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!