Fenntarthatóság

2022.07.09. 09:30

Komposztálják az EFOTT fesztivál biológiai úton bontható hulladékát (videó)

Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését és további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).

A cél, hogy a fesztivál vendéglátóipari egységei minél nagyobb arányban használjanak hiteles komposztálhatósági jelölésekkel ellátott csomagolóanyagokat, étkészleteket és poharakat, beleértve a sörös korsót is, amelyből várhatóan több mint 100 ezret fognak elhasználni a fesztiválozók - írta közleményében az egyetem.

Az összegyűjtött biohulladékot a fesztivál hulladékudvarába szállítják, ahol egy zárt komposztáló konténerbe aprítják, az aprított szemét levegőztetésével pedig az előkezelést is elindítják, az anaerob bomlási folyamatok elkerülése céljából - írták.

A fesztivál zárása után a konténer tartalmát a MATE Hulladékgazdálkodási Tanszékének demonstrációs telepén fogják komposztálni, miközben tudományos céllal vizsgálják majd annak lebomlását és stabilizálódását.

Ezzel a MATE nemcsak elkerüli az egyszer használatos műanyagok felhasználását, karbonsemleges termékekkel kiváltva azokat, de zárni is tudja a biológiai körforgást a hulladékká vált terméktől egészen az új termék, a talajjavító komposzt keletkezéséig - hívták fel a figyelmet.

Jelezték, hogy a MATE egy közösségi komposztálót is üzemeltet majd az EFOTT Univerzumban, ahol délutánonként bemutatók lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!