Nyári csemege

2022.07.09. 19:57

Hogyan lesz tökéletes a főtt kukorica?

A legjobb, ha magunk főzzük a kukoricát. Most eláruljuk, hogyan érdemes elkészíteni.

Telt, egészséges, jó illatú csöveket vásároljunk, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól - írja a Vidék Íze. Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudjuk mélyeszteni a körmünket a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki. Ne tároljuk 2 napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből!

Az előkészületek

Távolítsuk el a csuhét. Csak legfelső réteget dobjuk ki, a többi levelet tegyük félre. Szabaduljunk meg a bajuszszálaktól, majd egy éles késsel válasszuk le a kukoricacsövek csúcsos végéről azt a részt, ahol nincsenek szemek, vagy nagyon aprók. A túl hosszú csöveket feldarabolhatjuk. Éles kést használjunk, és lehetőleg ne sértsük meg a szemeket. Végül a csöveket és a félretett leveleket is mossuk meg folyó víz alatt.

Így főzzük

Béleljük ki a kellően nagy edény alját a félretett levelekkel. Rendezzük el a megtisztított, szükség esetén kisebb darabokra vágott kukoricacsöveket, majd takarjuk be őket vékonyan a maradék csuhéval. Erre öntsünk lassan annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje, és forraljuk fel közepes tűzön. Forrás után kapcsoljuk lejjebb a tűzhelyt, fedjük le az edényt és gyöngyöző vízben főzzük tovább a kukoricát, ameddig szükséges. A csemegekukorica a zsengeségétől függően 10-35 perc alatt megpuhul, de a legjobb, ha 10 perc után, 10 percenként kóstolgatjuk!

Sózni tilos a főzővizet, mert kemények lesznek a szemek. Nagy szemű sóval forrón meghintve fenséges csemege önmagában, vagy pestóval és különféle fűszervajakkal feltuningolva.

Fotó: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!