Légifrgalom

2022.07.06. 15:00

Hatalmas lyukkal az oldalán repült 14 órát az Emirates egyik gépe (videó)

A  július 1-jén, pénteken landoló Emirates EK430-as járatot elhagyó utasok egy nagy lyukat fedeztek fel a gép oldalán, az ausztráliai Brisbane-be való megérkezésükkor – tudatta a Travelo nyomán a Világgazdaság. Az Airbus A380-as Dubajban szállt fel, és közel 14 órát volt a levegőben. Néhány utas arról számolt be, hogy az incidens felszállás közben vagy röviddel azután történhetett. 

Az esetnek nem volt semmilyen hatása a repülőgép törzsére, vázára vagy szerkezetére 

– hangsúlyozta a légitársaság a közleményében.

Az Aviation Herald jelentése szerint a pilóták nem sokkal leszállás előtt vettél fel a kapcsolatot a brisbane-i repülőtér légiforgalmi irányítójával, és jelentették, hogy azt gyanítják, a felszálláskor leereszthetett az egyik gumi, és a vészhelyzet miatt segítséget kértek a leszálláshoz. A repülőgép végül biztonságosan leszállt, és egyetlen utas sem sérült meg.

A járat egyik utasa a repülés 45. percében erős csattanást hallott:

A légiutas-kísérők nyugodtak maradtak, leállították a vendéglátást, telefonálgattak és ellenőrizték a szárnyakat, a motorokat

 – nyilatkozta. A lyuk a bal oldali szárny tövében keletkezett, a borításának azon részén, ahol a szárny a kabinnal találkozik. Az Emirates egyik szóvivője közölte, hogy a burkolatot azóta teljesen kicserélték, ellenőrizték és jóvá hagyták a mérnökök, az Airbus és az összes illetékes hatóság. 

Az A380 a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, amely az elmúlt években némileg mellőztek, nemrégiben a Singapore Airlines és a Qantas azonban ismét üzembe helyezte, és hamarosan a japán ANA és a dél-koreai Asiana Airlines is ilyen gépekkel fog repülni – számolt be az Independent. 

Egyes szakági hírek szerint a probléma forrása egy nem megfelelően meghúzott kerékcsavar lehetett.

Borítókép: Illusztrációfotó: Emirates A380 800 a berlini ILA-n 2022. június 23-án / dpa Picture-Alliance via AFP / Wolfgang Kumm

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!