Több Eagles-sláger eredetijét nyúlták le

2022.07.13. 17:42

Végre visszakerül alkotójához a Hotel California ellopott kézirata (videó)

Címkék#Eagles

Az Eagles együttes több slágere, köztük a Hotel California kéziratának ellopása miatt három ember ellen emeltek vádat kedden New Yorkban.

Az ügyészség szerint a trió hazudott az aukciós házaknak és a vevőknek a kéziratok származásával kapcsolatban, és megpróbálták meghiúsítani, hogy az Eagles társalapítója, Don Henley visszaszerezze azokat.

A rockrelikviák árverésével foglalkozó Edward Kosinski, valamint Glenn Horowitz és Craig Inciardi ártatlannak vallották a vádakban. A három gyanúsítottat óvadék nélkül szabadlábra helyezték.

A Kosinskit képviselő ügyvéd szerint annak ellenére, hogy hat éven át nyomoztak az ügyben, az ügyészség egyetlen olyan tényt sem foglalt bele a vádiratba, amely azt mutatná, hogy ügyfele bármi rosszat tett volna.

A mintegy száz oldalnyi lopott kézirat között vannak Henley jegyzetei és dalszövegei, köztük a Hotel California, a Life in the Fast Lane és a New Kid In Town kézirata. Az ügyészek több mint egymillió dollárra (408 millió forintra) becsülték a dokumentumok értékét.

A kéziratok "a zenetörténet pótolhatatlan darabjai'' és "szerves részei annak az örökségnek, amelyet Don Henley több mint 50 éves karrierje során létrehozott'' - nyilatkozta Irving Azoff, az Eagles menedzsere.

A Grammy-díjas Hotel California című lemez a hetvenes évek rockzenéjének egyik nagy hatású darabja volt. Henley szerint a dal az amerikai álom sötét oldaláról szól. Az album 1976-os megjelenése óta több mint 26 millió példányban kelt el.

A vádirat szerint Horowitz 2005 körül vásárolta meg a dokumentumokat egy írótól, aki állítólag egy Eaglesről szóló, meg nem jelent könyvön dolgozott a 70-es évek végén. Az író, akit a vádirat nem nevez meg, különféle magyarázatokat adott Horowitznak a kéziratok eredetéről.

Miután Kosinski és Inciardi megvették a kéziratokat Horowitztól, és Kosinski eladásra kínálta őket az online aukcióján, az eredetükkel kapcsolatban kérdések merültek fel.

Kosinski a vádirat szerint 2012-ben eladott néhány oldalnyi kéziratot a Hotel California szövegéből Henleynek 8500 dollárért (3,5 millió forintért).

Inciardi és Kosinski pedig a Christie's és a Sotheby's aukciósházakon keresztül próbáltak eladni további Eagles-kéziratokat más potenciális vevőknek.

A vádirat szerint Horowitz azt is el akarta hitetni, hogy Glenn Frey, az Eagles 2016-ban elhunyt énekese adta neki a kéziratokat.

Borítókép: Don Henley (Robyn Beck/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!