Tűzvész

2022.07.20. 14:09

Görögországban több falu lakosait kellett kimenekíteni a hatalmas tűz miatt

Athéntól északra, a Pentelikon-hegy lábánál fekvő nyolc falu lakosainak kimenekítésére szólított fel kedden a görög polgári védelem egy hatalmas erdőtűz miatt.

Mintegy 350 tűzoltót, tizenöt tűzoltó repülőgépet és kilenc helikoptert mozgósítottak a Penteli, Nea Penteli, Tao, Dioni és Kallitechnouli, Antussza, Drafi és Dasszamari településeket fenyegető tűz megfékezéséhez.

Kedd este a penteli gyermekkórházból kimenekítették a 36 kis beteget, valamint a tizenkilenc orvost és ápolónőt. A pácienseket az athéni régió egy másik kórházába szállították.

A tűz és heves szél miatt több utat is le kellett zárni.

Az elmúlt 24 órában a görög tűzoltók 39 új tűz keletkezését állapították meg.

Tavaly nyáron Görögországban, elsősorban Évia szigetén kánikulára jellemző hőmérsékleteket mértek, és hatalmas erdőtüzek keletkeztek, amelyek 103 ezer hektárnyi területet pusztítottak el, három ember veszítette életét.

A nyár beköszöntével megelőzés céljából a görög kormány európai partnerei segítségét - tűzoltók küldését - kérte az európai polgári védelmi mechanizmus keretében. Július 1. óta 250 román, francia, bolgár, finn és norvég tűzoltó érkezett Görögországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!