Nagy a veszély

2022.07.27. 17:00

Felelős magatartást kérnek a szakemberek a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében

A szabadtéri tüzek fellobbanásának veszélyére, a megelőzés szükségességére hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy 

az idén az elmúlt 10 év átlagát messze meghaladó számú tűzeset történt Magyarországon.

Február 1-je óta 11 ezer szabadtéri tűzesetnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak és több mint 47 ezer hektáron pusztítottak a lángok - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy 2022-ben már két alkalommal is kihirdették az országos tűzgyújtási tilalmat, amely július 2. óta jelenleg is hatályban van.

Közlése szerint 

a legnagyobb szabadtéri tűz a Hortobágyon pusztított július 19-én, amikor 750 hektárnyi területen égett a növényzet. 

A lángokat 110 tűzoltó és 28 jármű bevetésével négy nap alatt sikerült megfékezni. A legnagyobb erőket, 180 tűzoltó és 48 jármű bevetését egy Kiskunhalas közelében július 21-én keletkezett szabadtéri tűz igényelte - ismertette.

Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy tanúsítson felelős magatartást. Ügyeljen arra mindenki, hogy ne dobjon el égő csikket, a tűz fellobbanását segítő üveg- vagy fémtárgyat, és tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait.

RÉTVÁRI Bence; FÜLEP Zoltán
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Fülep Zoltán tûzoltó ezredes a szabadtéri tüzek magyarországi alakulásáról tartott sajtótájékoztatón az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ udvarán, Budapesten 2022. július 27-én
Forrás: Balogh Zoltán / MTI

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes a tűzesetek nagyságrendjének érzékeltetésére elmondta, hogy az elmúlt év egészében 7 ezer hektáron pusztított szabadtéri tűz, miközben az idén, csak július 25-ig, már több mint 47 ezer hektáron. Ez nagy megterhelést jelent a katasztrófavédelem munkatársai számára, és a járműparkot is amortizálja - tette hozzá.

Ezért ő is felelős magatartásra szólította fel a lakosságot a tűzek megelőzése érdekében.

Ugyan a kerti grillezés, bográcsozás nem tiltott, de arra kérnek mindenkit, hogy egyetlen másodpercre se hagyja magára a tüzet, és lehetőség szerint ott se égessenek zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat engedélyezi 

- mondta Fülep Zoltán.

Azt is közölték, hogy az idén eddig szabad területen keletkezett tűz miatt 7 ember meghalt, 55-en pedig megsérültek.

Borítókép: tűzoltók oltják 2022. július 13-án az Izsák és Soltszentimre közötti erdőben délután keletkezett tüzet (MTI/Donka Ferenc)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!